2010. február 14., vasárnap

Mákos pite



Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás sárgája
15 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
kevés tej (kb. 1-1.5 dl)

Töltelék:

3.5 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg darált mák
3 púpozott evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
4 tojás fehérjének habja

Alsó lap kenéséhez: 3-4 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

A tésztához a margarint a többi hozzávalóval elmorzsoljuk, és annyi tejjel összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
Hideg helyre tesszük felhasználásig, kb. bő fél órára.

A töltelékhez a tojásfehérje kivételével összefőzzük az adalékokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A hideg masszába beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját.

A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kikent, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük, lekvárral megkenjük, és rásimítjuk az összeállított tölteléket.

A maradék tésztát kinyújtjuk, ujjnyi széles csíkokat vágunk, vagy vékony hengereket sodrunk belőle, és rácsozva tesszük a töltelék tetejére.
A rácsot megkenhetjük tojással is, akkor szép pirosra pirul.

Előmelegített sütőbe tesszük, és nem túl erős lángon, kb. 160-170 °C-on egyenletesen sütjük ki kb. 35 perc alatt.

A tészta elég hamar sül, nekem egy kicsit jobban meg is kapta az alja, mint kellett volna, de így is nagyon finom omlós lett.
A töltelék számomra szuper, jó vastag, a fenti adalékokon kívül kevertem hozzá 3 púpozott evőkanál almalekvárt is. Helyette keverhetünk bele reszelt almát is (3-4 db), vagy pedig egy marék mazsolát, amit 2-3 evőkanál rummal keverünk el előtte.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hmm... finom lehet! Mákos!:)
Imádom!:)

Receptgyűjtő írta...

A mákos nekem is nagy kedvencem, azt szeretem, ha jó vastag a töltelék.:-)
Ekörül nem is volt hiba....