2010. február 21., vasárnap

Csokoládé házilag


Fotó: Wikipédia

Hozzávalók:

25 dkg tejpor
7 dkg jó minőségű kakaópor
50 dkg kockacukor
1.5 dl víz
10 dkg vaj

Elkészítés:

A tejport a kakaóval elkeverjük, és átszitáljuk.
A vízzel és a kockacukorral szirupot főzünk, amelybe még forrón belekeverjük a tejporos-kakaós keveréket.
Teljesen simára keverjük, majd beledobjuk a vajat is, és addig kavargatjuk, míg teljesen elegyedik a massza.
Azonnal egy kivajazott lapos tálra (pl. jénaira), vagy tálcára öntjük, vajazott késsel elsimítjuk a tetejét, és tetszés szerinti formákra vágjuk.
Rövid idő alatt teljesen megkeményedik.

A recept az „Így főzünk ma” 1960-as kiadású receptes könyvből van.

7 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy alkalmas lehet pl,rizses,vagy mogyorós csokinak is?
És miért kockacukor?
És milyen tejpor,sovány?
Jaj,ennyi a kérdésem csupán!:))Köszönöm előre is MARICA!

Receptgyűjtő írta...

Szia Brigitta!
Igen, dúsíthatod is akár mogyoróval, dióval, rizzsel, kókusszal, stb.
A tejpor mindegy szerintem milyen,amilyet kapsz, de cukrozatlan legyen.
Nem tudom, miért pont kocka a cukor, a könyvben így volt megadva.
Van fenn még egy recept, az kifejezetten rizses csokira szól, ott pl. kristálycukrot ír a recept.(A betűrendes felsorolásban megtalálod.)
Üdvözlettel: Marica

Brigitta írta...

Nagyon köszi!Megnéztem,végül is lehet,hogy mindegy is melyiket teszem bele.Hamarosan próba lesz!
Még egszer köszönöm!

Brigitta írta...

Szia Marica!
Kipróbáltam,a csokit!
Ízre nagyon jó,régebben én ilyesmit készítettem,viszont nagyon ragadt,nem is teljesen lett szilárd.Egy zománcos aljú kis tepsibe öntöttem,és amikor szelném az alja ott marad.Ki kellett volna kenni valamivel?

Receptgyűjtő írta...

Igen Brigi, a receptben is írva van, hogy kivajazott tepsibe kell önteni.
Azt nem tudom, miért nem szilárdult meg teljesen.
Örülök, hogy az íze tetszett! :-)

Brigitta írta...

Jaj,bocsáss meg Marica,elkerülte a figyelmemet a vajazás.Viszont!
Képzeld el,mára teljesen megszilárdult,és csont nélkül jött ki a kis tepsiből,semmi nem ragadt.Pedig nem is volt túl hideg helyen.Úgy látszik kell ennyi idő neki.
Nagyon köszönöm!!:)

Receptgyűjtő írta...

Örülök, hogy sikerült Brigi!