2009. december 22., kedd

Drezdai Stollen (eredeti recept)



Ez a recept egy drezdai pékmestertől származik, én pedig a leírást
a Németországban élő Zsuzsi barátnőmtől kaptam, aki gondosan elkészítette, és le is fényképezte.
Köszi Zsuzsi! :-)

Hozzávalók:

50 dkg nagyszemű mazsola
10 dkg kisszemű mazsola
10 dkg citronat (kandírozott citromhéj)
10 dkg orangeat (kandírozott narancshéj)
25 dkg héjatlan, darabokra vagdalt mandula
2 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál barna rum
12 csepp keserűmandula-olaj
1 kiló liszt
10 dkg friss élesztő
40 dkg puha vaj
15 dkg cukor
0,25 l langyos tej
2 tojás sárgája

Tetejére:

15 dk g olvasztott vaj
12. 5 dkg porcukor

Elkészítés:

A mazsolákat, az apróra vágott kandírozott citrom-, és narancshéjat, a mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük, és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyjuk, miközben néha megkeverjük.

A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk, ráöntjük a langyos tejet, és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Liszttel betakarjuk, és kb. fél órára kelni hagyjuk betakarva egy tiszta konyharuhával.

Ha az élesztő feljött, a kézi mixer dagasztójával hozzákeverjük a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat.

Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva fél órát (vagy egy kicsit többet is lehet) kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát, rátesszük a belevalókat, és óvatosan belenyomkodjuk a tésztába.

Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk, és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét.
Ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és meleg helyen kb. háromnegyed órát kelesztjük.

A sütő második szintjére tesszük (alulról nézve), és előmelegített sütőben 175 °C - on (légkeveréses sütőben 160 °C - on, gázon a második fokozaton) kb. 80 percet sütjük. Ha erősen barnulni kezd sütés közben, letakarjuk pergamen papírral.

Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, és sűrűn megszórjuk porcukorral.
A kihűlt Stollent alufóliába betekerjük, és 4 hétig pihentetjük hűvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek.

Hát erre az utóbbira most már nem sok idő marad, de azért még ünnepekre elkészíthető! :-)

2 megjegyzés:

Szera írta...

Nézz be hozzám! :)

Wienermädel + Co írta...

Ein ein traditionelles Rezept, habe diesen Striezel schon auf dem Dresdner Weihnachtsmarkt gegessen!!

Fröhliche Weihnachten aus Wien!!