2009. február 16., hétfő
Medovik
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg méz
25 dkg porcukor
3 evőkanál olvasztott vaj
3 egész tojás
Krém:
1 nagy pohár 20 % - os tejföl (450 gr)
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tasak habfixáló
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert, szitált liszttel, majd 4 közepes méretű tepsinek megfelelő lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíron, a tepsi hátoldalán kisütjük őket, előmelegített, közepes hőmérsékleten.
A mézes tészta hamar sül, ne süssük túl!
A krém adalékait jól kikeverjük, megtöltjük a lapokat, 1 napig pihentetjük, majd szeletelve kínáljuk.
A recept, és a képen látható sütemény a sógornőmtől származik, Katitól.A sütemény pedig nagyon-nagyon finom!
Most pedig egy másik leírást is közlök részletesebben, a hozzávalókban nincs lényegesebb különbség:
Tészta:
3 tojás
3 evőkanál puha sütőmargarin
3 evőkanál méz
1 pohár (2 dl) cukor
liszt,- annyi, amennyit felvesz
2 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
2 pohár (= 4dl) cukor
1.5 l tejföl, magas zsírtartalmú
Elkészítés:
A cukrot és az elhabart tojásokat gőz fölött egyneműre besűrítve összeolvasztjuk.
Közben külön kis lángon felolvasztjuk a margarint a mézzel, a tojásos masszával elkevergetjük, és belekeverjük a szódabikarbónát is.
Nem kell megvárni, míg kihűl, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.
A lisztet óvatosan adagoljuk.
Ez egy kényes pontja az összeállításnak, mivel frissen lágyabb, ragadós kásás tészta lesz belőle, viszont amikor kihűl, teljesen megkeményedik, és nem lehet szépen könnyen kinyújtani.
A még langyos tésztát fóliával letakarva hagyjuk kihűlni teljesen, hogy ne száradjon ki.
Később, amikor kihűl, szükség lesz még lisztre a nyújtáshoz, amit célszerű sütőpapíron végezni.
A pihentetés után alaposan lisztezett kézzel osszuk el a tésztát két egyforma részre, és nyújtsuk ki gáztepsi nagyságú lapokra.
Előmelegített, kb. 180 °C – os sütőben sütjük ki őket kb. 8-10 perc alatt világos aranybarnára. Amikor már kissé színt kap a tészta, akkor jó, nem szabad túlsütni.
A töltelékhez kikeverjük a tejfölt a cukorral.
A lapokat elfelezzük, és így négyrétegű süteményt kapunk a töltés után.
Valójában akkor a legmutatósabb, és akkor hasonlít leginkább az eredeti orosz „Medovnik”-ra, amikor több rétegben készítjük el.
Ehhez legalább dupla adagban kell elkészíteni (vagy 2.5-szeres adagban) és szép vékony lapokban kisütni.
Forrás
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Marika, ein schönes Kuchenrezept - und diesmal nicht sehr schwierig!
Liebe Grüße aus dem tiefverschneiten Wien
Danke Traude!
Ja, nicht sehr schwierig, und ist fein!
Viele Grüße von Marica!
Megjegyzés küldése