2009. február 16., hétfő

Medovik



Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg méz
25 dkg porcukor
3 evőkanál olvasztott vaj
3 egész tojás

Krém:

1 nagy pohár 20 % - os tejföl (450 gr)
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tasak habfixáló

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert, szitált liszttel, majd 4 közepes méretű tepsinek megfelelő lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíron, a tepsi hátoldalán kisütjük őket, előmelegített, közepes hőmérsékleten.
A mézes tészta hamar sül, ne süssük túl!

A krém adalékait jól kikeverjük, megtöltjük a lapokat, 1 napig pihentetjük, majd szeletelve kínáljuk.

A recept, és a képen látható sütemény a sógornőmtől származik, Katitól.A sütemény pedig nagyon-nagyon finom!

Most pedig egy másik leírást is közlök részletesebben, a hozzávalókban nincs lényegesebb különbség:

Tészta:

3 tojás
3 evőkanál puha sütőmargarin
3 evőkanál méz
1 pohár (2 dl) cukor
liszt,- annyi, amennyit felvesz
2 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

2 pohár (= 4dl) cukor
1.5 l tejföl, magas zsírtartalmú

Elkészítés:

A cukrot és az elhabart tojásokat gőz fölött egyneműre besűrítve összeolvasztjuk.
Közben külön kis lángon felolvasztjuk a margarint a mézzel, a tojásos masszával elkevergetjük, és belekeverjük a szódabikarbónát is.

Nem kell megvárni, míg kihűl, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.
A lisztet óvatosan adagoljuk.
Ez egy kényes pontja az összeállításnak, mivel frissen lágyabb, ragadós kásás tészta lesz belőle, viszont amikor kihűl, teljesen megkeményedik, és nem lehet szépen könnyen kinyújtani.
A még langyos tésztát fóliával letakarva hagyjuk kihűlni teljesen, hogy ne száradjon ki.

Később, amikor kihűl, szükség lesz még lisztre a nyújtáshoz, amit célszerű sütőpapíron végezni.

A pihentetés után alaposan lisztezett kézzel osszuk el a tésztát két egyforma részre, és nyújtsuk ki gáztepsi nagyságú lapokra.

Előmelegített, kb. 180 °C – os sütőben sütjük ki őket kb. 8-10 perc alatt világos aranybarnára. Amikor már kissé színt kap a tészta, akkor jó, nem szabad túlsütni.

A töltelékhez kikeverjük a tejfölt a cukorral.

A lapokat elfelezzük, és így négyrétegű süteményt kapunk a töltés után.

Valójában akkor a legmutatósabb, és akkor hasonlít leginkább az eredeti orosz „Medovnik”-ra, amikor több rétegben készítjük el.
Ehhez legalább dupla adagban kell elkészíteni (vagy 2.5-szeres adagban) és szép vékony lapokban kisütni.

Forrás

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Marika, ein schönes Kuchenrezept - und diesmal nicht sehr schwierig!

Liebe Grüße aus dem tiefverschneiten Wien

Receptgyűjtő írta...

Danke Traude!
Ja, nicht sehr schwierig, und ist fein!
Viele Grüße von Marica!