Kakaós piskóta:
6 tojás
3 dl cukor
4 dl liszt
(ebből 2 evőkanálnyi kakaópor)
7 evőkanálnyi
étolaj
1
teáskanálnyi sütőpor
Krém:
3 dl habtejszín
(itt növényi hab)
20 dkg
kristálycukor
2 dl tej
5 dkg vaj /
margarin
1 csomag karamell/vagy
vanília ízű puding
3 dl tej
2-3 evőkanál
cukor
Csokimáz:
összeolvasztunk 2-2 evőkanálnyi kakaóport,
cukrot, vizet, levesszük a tűzről, és egyneműre keverjük 2-3 dkg vajjal.
Elkészítés:
A piskótához a
tojások fehérjét kihabosítjuk, hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk belőle.
Egyenként eldolgozzuk benne a tojások sárgáit, kanalanként az olajat, végül a
sütőporral elkevert lisztet szitáljuk bele. Óvatosan forgatjuk a masszához a
lisztet, hogy ne törjön a hab.
Előmelegített,
180 °C-os sütőben sütjük ki, közepes méretű, kb. 24x34 cm-es, sütőpapírral
bélelt, vagy zsiradékkal kikent és liszttel megszórt tepsiben.
A krémhez egy
mélyebb lábasban addig pirítjuk a 20 dkg cukrot kis lángon folyamatos
keveréssel, míg felolvad, és szép aranybarna színt kap. Felöntjük óvatosan a 2 dl tejjel, miközben
állandóan kavarjuk.
Fel fog alaposan
habzani, ezért szükséges hozzá a mélyebb edény. Közben a kezünkre is
vigyázzunk, mert nagyon éget a forró cukor.
A habzás
rövidesen lecsendesedik, majd addig főzzük, míg besűrűsödik (kb. 15-20 perc).
Ekkor levesszük, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.
A pudingot a
tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki,
hogy ne bőrösödjön a teteje.
A tejszínt
kemény habbá verjük.
Robotgéppel
átkeverjük simára a pudingos krémet, majd hozzáadjuk a karamellkrémet is. A
tejszínhabot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet
kapjunk.
A kihűlt
tortalapot kétfelé vágjuk, a krém kétharmad részével megtöltjük, a maradék a
tetejére kerül.
A süteményt
hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a töltelék, majd egy kis csokimázt csorgatunk
rá.
2 megjegyzés:
Kristálycsukor vagy por?
Kristálycukor.
Megjegyzés küldése