2014. január 4., szombat

Lángos (piacos)





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos víz  kb.
1 teáskanálnyi cukor
2-2.5 dkg élesztő
1 csapott evőkanálnyi só
0.5 dl olaj
+ a sütéshez olaj

Elkészítés:

Legjobb, ha a liszt is langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű.

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Amikor az élesztő is feloldódik, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külső felületét, és így kavarjuk még át egy kicsit.
Huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni kb. 30 perc alatt.

Sütés előtt olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk, gömbölyűre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük őket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes hőmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
A legrégebben megformált darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most kerüljön alulra.
Középről kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj jó forró legyen, de ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belőle, a nagyságuktól függően.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.




3 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Das freut mich sehr, dass du wieder schreibst, liebe Marika!
Üdvezlettel 😄😄

Wienermädel + Co írta...

Das freut mich sehr, dass du wieder schreibst, liebe Marika!
Üdvezlettel 😄😄

mariam írta...

Danke, Traude!:-)