Hozzávalók:
50
dkg liszt
3 dl langyos víz kb.
3 dl langyos víz kb.
1
teáskanálnyi cukor
2-2.5
dkg élesztő
1
csapott evőkanálnyi só
0.5 dl olaj
0.5 dl olaj
+
a sütéshez olaj
Elkészítés:
Legjobb, ha a liszt is
langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű.
Langyos vízben feloldjuk a
cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Amikor az élesztő is
feloldódik, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és simára keverjük a robotgép
dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá,
hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk
hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az
edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külső felületét, és így kavarjuk még át egy kicsit.
Huzatmentes helyen, tiszta
konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni kb. 30 perc alatt.
Sütés előtt olajos kézzel
ököl nagyságú darabokat tépünk, gömbölyűre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és
olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük őket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes
hőmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!
Bőséges mennyiségű olajat
forrósítunk.
A legrégebben megformált
darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most
kerüljön alulra.
Középről kiindulva a
szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele
eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét
oldalukon a lángosokat.
Az olaj jó forró legyen, de
ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül
sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja
magát nagyon zsiradékkal.
Próbaképpen beledobhatunk
egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.
Papírtörlőre szedjük ki,
hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belőle, a
nagyságuktól függően.
Tejföllel, fokhagymával
kínálhatjuk.
3 megjegyzés:
Das freut mich sehr, dass du wieder schreibst, liebe Marika!
Üdvezlettel 😄😄
Das freut mich sehr, dass du wieder schreibst, liebe Marika!
Üdvezlettel 😄😄
Danke, Traude!:-)
Megjegyzés küldése