2014. január 5., vasárnap

Gazdag gyümölcskenyér





Hozzávalók (32 cm hosszú őzgerinc formához):

25 dkg vegyes aszalt/cukrozott gyümölcs
8 dkg mazsola
1 kisebb citrom leve
3 cl rum
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag, 10 g Bourbon vaníliás cukor)
4 tojás
15 dkg puha margarin (vaj)
15 dkg cukor
28 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor

Tetejére: csokimáz (10 dkg étcsokoládé felolvasztva gőz fölött 1-2 evőkanál olajjal)

Vagy citrommáz:

15 dkg porcukor
1-2 evőkanálnyi finomra reszelt narancshéj
1-2 evőkanálnyi narancslé
2 kávéskanálnyi margarin/vaj
2 kávéskanálnyi tej

Elkészítés:

Az aszalványokat és a cukrozott gyümölcsöt felaprítjuk, megöntözzük a citromlével és a rummal, állni hagyjuk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáit a margarinnal, a cukorral és a vaníliapéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket, és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is.

A masszát vajjal kikent formába simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük, közepes bordaállásra.
Kb. 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tészta, kivesszük, állni hagyjuk kb. negyed órát, és deszkára borítjuk. Így hagyjuk kihűlni.

A citrommázhoz az adalékokat vízgőz felett folyamatosan kevergetve összesűrítjük, és a süteményre öntjük.

A recept a Kiskegyed újság 2010/2-es számában jelent meg.
Az adalékokat a leírásomban valamennyivel csökkentettem az ott leírtaktól.
Nekem elég nagy őzgerinc formám van, 32-33 cm hosszú (úgy tudom a legnagyobb, amely háztartási célokra készül), de az eredetileg megadott mennyiségtől csordultig lett a forma, vettem is le belőle, de még így is kicsorgott sütés közben legnagyobb örömömre. Lehet, hogy jobb hozzá a szögletes gyümölcskenyér forma, bár nem hiszem, az nagyobb lenne űrtartalomra.
Amúgy a sütemény finom lett.






Nincsenek megjegyzések: