Hozzávalók (32 cm hosszú őzgerinc
formához):
25 dkg vegyes aszalt/cukrozott
gyümölcs
8 dkg mazsola
1 kisebb citrom leve
3 cl rum
1 rúd vanília kikapart
belseje (vagy 1 csomag, 10 g
Bourbon vaníliás cukor)
4 tojás
15 dkg puha margarin (vaj)
15 dkg cukor
28 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
Tetejére: csokimáz (10 dkg
étcsokoládé felolvasztva gőz fölött 1-2 evőkanál olajjal)
Vagy citrommáz:
15 dkg porcukor
1-2 evőkanálnyi finomra
reszelt narancshéj
1-2 evőkanálnyi narancslé
2 kávéskanálnyi
margarin/vaj
2 kávéskanálnyi tej
Elkészítés:
Az aszalványokat és a
cukrozott gyümölcsöt felaprítjuk, megöntözzük a citromlével és a rummal, állni
hagyjuk.
A tojások fehérjét kemény
habbá verjük.
A tojások sárgáit a
margarinnal, a cukorral és a vaníliapéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a
beáztatott gyümölcsöket, és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
Végül óvatosan
beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is.
A masszát vajjal kikent
formába simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük, közepes
bordaállásra.
Kb. 1 órát sütjük,
tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tészta, kivesszük, állni hagyjuk
kb. negyed órát, és deszkára borítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
A citrommázhoz az
adalékokat vízgőz felett folyamatosan kevergetve összesűrítjük, és a süteményre
öntjük.
A recept a Kiskegyed újság
2010/2-es számában jelent meg.
Az adalékokat a
leírásomban valamennyivel csökkentettem az ott leírtaktól.
Nekem elég nagy őzgerinc
formám van, 32-33 cm
hosszú (úgy tudom a legnagyobb, amely háztartási célokra készül), de az
eredetileg megadott mennyiségtől csordultig lett a forma, vettem is le belőle,
de még így is kicsorgott sütés közben legnagyobb örömömre. Lehet, hogy jobb
hozzá a szögletes gyümölcskenyér forma, bár nem hiszem, az nagyobb lenne űrtartalomra.
Amúgy a sütemény finom
lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése