2014. január 25., szombat

Lángos (burgonyás)





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg héjában főtt, áttört burgonya (két darab közepes méretű kb.)
1.5 dl langyos víz kb.
1 teáskanálnyi cukor
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanálnyi só
0.5 dl olaj
+ a sütéshez olaj

Elkészítés:

Legjobb, ha a liszt is langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű.

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Amikor az élesztő felfut (5-10 perc), hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a burgonyával együtt, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külső felületét.
Huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni két-háromszorosára, kb. 30 perc alatt.

A megkelt tésztát finoman átdagasztjuk kézzel.
Beolajozott kezünkkel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, gömbölyűre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük őket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes hőmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
A legrégebben megformált darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most kerüljön alulra.
Középről kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj forró legyen, de ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
(Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.)
Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk. 

Kb. 8-10 db lesz belőle, a nagyságuktól függően.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.


4 megjegyzés:

Tina Novak írta...

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu

Anikó írta...

Jaj de szeretem én is ezt a jó krumplis lángost:-))))
Az is jó, hogy felteszed ezeket a "klasszikusokat", mindig jövök tanulni, nézegetni, recepteket kiirogatni:-)))))

mariam írta...

Örülök Anikó, hogy tetszenek a receptek!:-)))

Névtelen írta...

These are in fact wonderful ideas in on the topic of blogging.

You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.


Also visit my weblog ... amazon code generator