Hozzávalók:
50
dkg liszt
25
dkg héjában főtt, áttört burgonya (két darab közepes méretű kb.)
1.5 dl langyos víz kb.
1.5 dl langyos víz kb.
1
teáskanálnyi cukor
2
dkg élesztő
1
csapott evőkanálnyi só
0.5 dl olaj
0.5 dl olaj
+
a sütéshez olaj
Elkészítés:
Legjobb, ha a liszt is
langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű.
Langyos vízben feloldjuk a
cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Amikor az élesztő felfut
(5-10 perc), hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a burgonyával
együtt, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá,
hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk
hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az
edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külső felületét.
Huzatmentes helyen, tiszta
konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni két-háromszorosára, kb. 30 perc alatt.
A megkelt tésztát finoman átdagasztjuk kézzel.
Beolajozott kezünkkel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, gömbölyűre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és
olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük őket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes
hőmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!
Bőséges mennyiségű olajat
forrósítunk.
A legrégebben megformált
darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most
kerüljön alulra.
Középről kiindulva a
szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele
eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét
oldalukon a lángosokat.
Az olaj forró legyen, de
ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül
sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja
magát nagyon zsiradékkal.
(Próbaképpen beledobhatunk
egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.)
Papírtörlőre szedjük ki,
hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belőle, a
nagyságuktól függően.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.
3 megjegyzés:
Jaj de szeretem én is ezt a jó krumplis lángost:-))))
Az is jó, hogy felteszed ezeket a "klasszikusokat", mindig jövök tanulni, nézegetni, recepteket kiirogatni:-)))))
Örülök Anikó, hogy tetszenek a receptek!:-)))
These are in fact wonderful ideas in on the topic of blogging.
You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.
Also visit my weblog ... amazon code generator
Megjegyzés küldése