2014. június 8., vasárnap

Diópálinka (Zöld dió pálinka)





Régi családi recept szerint. 
A recept elkészítése most aktuális!

Hozzávalók:

30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű törkölypálinka
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)

Elkészítése:

A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. Ilyenkor egy hústűvel könnyedén átszúrható. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg őket váltott vízben, majd daraboljuk fel negyedelve.
Gumikesztyűt érdemes használni, mert nagyon fog a dió leve! 


A felaprított diót és az alapanyagokat elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.  

 A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os!

Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.






A lezárt üvegeket 16 napra kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik.

Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!



16 nap elteltével leszűrjük, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál finomabbra érik.
A leszűrt pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú.


Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje továbbra is a törkölyével marad azonos!!!

Nagy előszeretettel szoktam időnként  idézni Zilahy Ágnest, miszerint: „gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer”!
Ő ezt már megmondta 1892-ben, a „ValódiMagyar Szakácskönyv” című kiadványa szerint, hihetünk neki. 
Íme az ő receptje:

Dió pálinka.

„Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer!”

 A dió és a zöld dió méltatását megtaláljuk Orosz Péter: Dióskönyv c. munkájában, sok egyéb más dióval kapcsolatos okossággal együtt, receptekkel bővítve. 
Érdemes olvasgatni, nagyszerű, alapos gyűjtemény, csak ajánlani tudom!

Ebben a szezonban sajnos a narancs minősége úgy is mondhatnám, csapnivaló. 
Se sava-se borsa, a héja hámozhatatlanul vékony, na és igen drága. 
Na nem a fél kilogrammra gondolok, hanem ha ettől a mennyiségtől nagyobbra van szükség. Bár még ennél a mennyiségnél is kínszenvedés a héjjal bánni tapasztalatom szerint. 
Ezért kitaláltuk, hogy télen, amikor szezonja van, nagyobb mennyiséget veszünk finom édeset szép vastag héjjal, a feldarabolt héjat eldobozoljuk alaposan becsomagolva, és mélyhűtőbe tesszük felhasználásig. 
A narancs húsából pedig lekvár készül, nagyon finom lesz, süteményekhez is kiváló, de natúr joghurt ízesítésére is használjuk.

Ez a bejegyzés megtalálható a "Reformnasik" blogomon is!


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

As you are more and more able to walk normally,
find a flight of stair. If you are looking for the perfect
work at home business, take a look at GDI Global Domain International Business
opportunity For many years now, I've been dealing with a lot
of business opportunities on the internet. Yet another strategy to raising testosterone includes
implanting pellets beneath the epidermis.

Also visit my weblog advanced testoboost reviews

Wienermädel + Co írta...

meg kell várni, a dió jön néhány hét!
Nagyon szép recept

mariam írta...

Köszönöm Traude!
A pálinka finom! :-)