Hozzávalók 3 rúdhoz:
75 dkg liszt
20 dkg vaj / vagy margarin
10 dkg zsír
2 db tojás sárgája
5 dkg cukor
1.5 dkg élesztő
3 dl tej
pici só
kenéshez: 1 db tojásfehérje
/ vagy egy egész tojás
Diós töltelék:
25 dkg darált dió
10 dkg cukor
0.5-1 dl tej (kb.)
5 dkg mazsola
1 db közepes reszelt alma
Reszelt citromhéj
Sárgabaracklekvár a
lap kenéséhez 3-4 evőkanállal
Mákos töltelék:
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
0.5-1 dl tej
5 dkg mazsola
1 db reszelt alma
Mákos aszalt szilvás:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
0.5-1 dl tej
5 dkg mazsola
10 dkg aprított aszalt
szilva
Reszelt citromhéj
A lap kenéséhez 3-4 evőkanálnyi
szilvalekvár
Elkészítés:
A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk teljesen feloldódni.
Közben a lisztet a vajjal
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a pici sót, a tojások sárgáit, a maradék cukrot, a
feloldódott élesztőt, és annyi tejet, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
A tésztát összeállítjuk, 3
egyforma cipóra formáljuk, fóliába burkoljuk, és hűvös helyre tesszük 1-2
órára.
Közben elkészítjük a
tölteléket, mindháromnál az eljárás ugyanaz.
A cukrot kb. fél dl tejjel
tűzhelyen feloldjuk, ráöntjük a dióra/mákra, és belekeverjük a többi hozzávalót.
A tésztát lisztezett
munkafelületen téglalap alakúra, és fél cm vastagságúra nyújtjuk. A diósnál és
az aszalt szilvásnál a lapot vékonyan megkenjük lekvárral, és rákenjük a kihűlt
tölteléket.
A tészta széleit 2 cm szélesen üresen hagyjuk, és
szorosan összecsavarjuk úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön, amikor a
tepsibe helyezzük. Végeiket kissé benyomkodjuk, visszahajtogatjuk, hogy a
töltelék ne folyjon ki belőle.
Sütőpapírral bélelt
gáztepsibe tesszük a rudakat egymástól kicsit távolabbra, tetejüket felvert
tojásfehérjével megkenjük, és kb. fél-1 órán keresztül hűvös helyen hagyjuk
pihenni őket.
A beigliket ismét
átkenegetjük, hústűvel vagy villával óvatosan megszurkáljuk a tetejüket,
oldalukat, hogy ne repedjen meg sütés közben.
Persze, ha megreped, az sem tragédia, mi úgy is megesszük....
Előmelegített, 180 °C –os sütőben sütjük
szép pirosra kb. 20-25 perc alatt.
A sütő ajtaját ne
nyitogassuk, miközben sül a tészta!
Kihűlés után tudjuk szépen
szeletelni.
A sütőlapon hagyjuk
kihűlni teljesen, és celofánba/folpackba csomagolva tárolhatjuk hosszabb ideig
hűvös, száraz helyen úgy, hogy ne száradjon ki.
Horváth Ilona szakácskönyve szerint:
Mikor reped meg a beigli
tésztája?
ha a tésztát puhára
készítettük, túl sok tejjel;
ha a töltelékben sok a
cukor;
ha túl sok a töltelék; (lehetőleg
azonos tömegű legyen a tészta tömegével)
ha meleg helyen túlkelt a
tészta;
vagy ha a sütő nem volt
elég forró.
2 megjegyzés:
Szeretem mákos töltelék!
Üdvözlettel
Mi is! :-)...nagyon!
Elfelejtettem a mákosról képet készíteni. :-)
Megjegyzés küldése