2011. január 9., vasárnap

Tuc-tuc kréker




Hozzávalók:

12.5 dkg liszt
½ teáskanál piros törött paprika
1 csapott mokkáskanálnyi só
ízlés szerint törött bors
8 dkg hideg vaj
12.5 dkg reszelt gouda vagy ementáli sajt
1 tojás sárgája
2 evőkanál citromlé

Tetejére: bors, vagy paprika

Elkészítés:

A sütőt 210 °C-ra melegítsük elő.

A száraz adalékokat összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elmorzsoljuk őket egymással úgy, hogy a tészta maradjon morzsalékos állagú.
(Robotgép dagasztó spiráljával is lehet).
Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot is.
Végül a tojás sárgáját adjuk hozzá a citromlével, és most már teljesen egynemű tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal.

A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 20-30 percre.

Amilyen vékonyra tudjuk, kinyújtjuk, és téglalap formára vágjuk, vagy kerek, kb. 7 cm átmérőjű korongokra szaggatjuk.

Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük a kis lapokat, a tepsi aljáig megszurkáljuk őket villával (hogy ne púposodjanak fel,- ez az, amit elfelejtettem megtenni..), felvert tojásfehérjével megkenjük, és paprikával meghintjük őket.

10 percig sütjük, míg szépen megpirulnak, és aranysárga színt nem kapnak.

Gusztusos bor-, vagy sörkorcsolya, vendégvárásra kiváló.
Gyorsan elkészül, egyszerű.
Nekem két gáztepsire való lett belőle, de nyugodtan készíthetünk belőle rögtön dupla adagot is, mert nagyon eteti magát.

A receptet ezen az oldalon találtam.

15 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon szépek lettek! Biztosan fincsik is!

mariam írta...

Köszönöm Kriszta, valóban finom lett!:-)

Erinacea írta...

Jaj, ez nagyon tetszik! El is mentettem, köszönöm!

mariam írta...

Örülök hogy tetszik, érdemes kipróbálni! :-)

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Marika63 írta...

Ma megsütöttem. Nekem nem mindegyik puffadt fel, pedig úgy csináltam, ahogy leírtad. Mi lehet a probléma? Igaz, az íze isteni finom, én tojáskrémet is készítettem hozzá. Köszönöm a receptet.

Wienermädel + Co írta...

Das ist wieder etwas Feines, liebe Marika!
Liebe Grüsse aus Wien

mariam írta...

Én is most készítettem el először, nem tudom, miért nem puffadt fel mind.Azért örülök, hogy ízlett!:-)

mariam írta...

Danka Traude! :-)

anake írta...

Köszönöm a receptet nagyon jó lett!
gyorsítási javaslatnak
a tésztát szétosztottam 3ra és tepsi nagyságúra nyújtottam, a tepsibe sütőpapírt raktam, a tésztát ráfektettem, itt szurkáltam, kentem, szórtam, és pizza vágóval vágtam, és már ment is a sütőbe, így is kellett pörögni, mire kisült az első, mehessen a következő tepsi:)

mariam írta...

Örülök, hogy tetszett, és köszi az ötletet! :-)

Névtelen írta...

Marika,
az eredeti recept írta, hogy villával az egész tésztát át kell szúrni,a tepsiig, különben nem puffad fel a kréker.

Most készítem, remélem, ízleni fog nálunk is :)

Petra

mariam írta...

Petra, azt én is beleírtam a receptbe, de utólag jutott az eszembe, hogy elfelejtettem megszurkálni.
Nem nagyon izgattam magam miatta, mert van egy másik hasonló sós recept, az ilyen párnácska-szerű lesz, ez az érdekessége. :-)
Majd legközelebb megszurkálom. :-)

Bernadett Huri írta...

vaj helyett kókusz-zsírral is készülhetne...?

mariam írta...

Nem tudom. Ki kell próbálni... :-)