2011. január 2., vasárnap
Eperhabos szelet
Hozzávalók:
2 db 4 tojásos piskótalap kb. gáztepsi méretű (itt 24 x 37 cm)
Töltelék krém:
5 dl habtejszín (itt Habmester, kissé édesített növényi hab)
5 dl natúr joghurt
15 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csomag zselatin (20 gr)
50 dkg eper kb. (itt fagyasztott)
Tetejére:
5-10 dkg eperlekvár
2-3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (10 gr)
Elkészítés:
A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízben kis lángon feloldjuk áttetszőre.
A joghurtot kikeverjük a porcukorral, 2-3 kanálnyit elkeverünk a feloldott, de nem túl meleg zselatinnal, majd kisebb adagokban óvatosan a keményre felvert tejszínhabhoz adjuk.
Végül a fagyasztásból kiengedett, kisebb darabokra vagdalt epret forgatjuk a krémbe.
A tésztát lehetőleg egy magasabb falú tepsiben sütjük ki, és miután teljesen kihűlt, ebben a formában is töltjük meg a habos krémmel, így nem folyik el a töltelék, és hideg helyen szépen megdermed.
A sütemény tetejét felforrósított eperlekvárral megkenjük.
Amikor kissé beitta a tészta és megszikkadt, tejszínhabot simítunk rá.
Forró vízbe mártott, vékony pengéjű éles késsel szeleteljük, minden vágás után töröljük tisztára a kést.
Amennyiben valódi tejszínt használunk, adhatunk a zselatinhoz a biztonság kedvéért még egy evőkanállal több zselatint, vagy pedig a tejszínhabot habfixálóval verjük fel a krémhez is.
A cukor mennyiségét is ízlés szerint adagolhatjuk, csupán találomra arányítottam mindennel.
Ez a sütemény mindig nagy siker, akár így elkészítve, akár torta formájában!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Nagyon gusztusos!:)
Köszönöm szépen! :-)
Az volt Bianka! :-)
Megjegyzés küldése