2019. január 29., kedd

Női szeszély omlós tésztával



Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg vaj / margarin
1 csomag (12 gr) sütőpor
1 csipetnyi só
4 tojás sárgája
5 evőkanálnyi cukor
1/2 citrom reszelt héja
2-3 evőkanálnyi tejföl / vagy tej


Tetejére:
1 kis üvegnyi (kb. 350-400 gr-os) sárgabaracklekvár

Tojáshab:
6 tojás fehérje
20 dkg cukor

½ citrom leve (vagy 1 kiskanálnyi ecet)

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a tojások sárgáit, és annyi tejfölt /tejet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

A kinyújtott tésztalapot zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tepsibe fektetjük, megkenjük baracklekvárral.

A tojások fehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a citromlevet, több részletben a cukrot, és tovább habosítjuk, míg szép rajzos habot nem kapunk. Nem kell vághatóan kemény merev habbá verni, ha nem érezzük már a cukorszemcséket, akkor megfelelő az állaga.

A lekváros felületre kanalanként tegyük a habot, elegyengetjük, hogy teljesen befedje a süteményt. Nem simítjuk le teljesen, akkor néz ki jól, ha kissé rusztikus a mintázata.




Előmelegített sütőben, közepesen mérsékelt lángon (180 fokon) sütjük ki, a hab felülete szépen barnára fog pirulni.
Sütés közben ne nagyon nyitogassuk az ajtót a tojáshab miatt, inkább az utolsó szakaszban ellenőrizzük.


Ha nem szeretnénk, hogy barnára süljön, akkor a tésztát süssük előre kb. 20 percig, majd utána tegyük rá a lekvárt és a habot, és inkább szárítsuk tovább gyenge lángon, míg a szélén nem látszik a pirulás.

Most gáztepsi méretben készült ez a mennyiség, nem annyira magas a sütemény, de ha valaki úgy jobban szereti, hogy vastagabb legyen a tészta és a hab, akkor egy közepes méretű tepsiben készüljön.
Kihűlés után javallott szeletelni, hogy ne töredezzen meg a teteje.
Megszórhatjuk durvára vagdalt dióval is, nagyon finomra megpirul, bár nálunk ez nem volt szokás.

A recept tulajdonképpen a Váncza-féle recept megfelelője, "A mi süteményes könyvünk"-ből, kis mennyiségbeli és elkészítési módosítással, amely így hangzik:

„12 deka  vajat 4 tojás sárgájával , 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd 2 evőkanál tejet és 25 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport hozzáadva, könnyű tésztává keverjük. A tésztát középnagy tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből, 1 kis kanál ecettel és 20 deka citromos porcukorral keverve készült (nem verve készült) kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk. Közepes tűznél sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.”

Nálunk nagy kedvenc volt gyerekkorunkban, nagyon szerettük. Gyakran sütötték, hamar elkészült, és gondolom olcsónak számított. Már nincs kitől megkérdeznem, hogy a tésztája milyen volt, én elkészítettem már élesztős omlós tésztával, ebben a sütőporos változatban, de nem lesz sosem olyan, mint annak idején. Nekem leginkább (így utólag több mint 50 évvel visszagondolva…:-) ) a linzer tésztához hasonlított.
Ahány receptet olvastam, annyiféle majdnem, de egészen biztos, hogy nem piskóta-jellegű volt, hanem omlós tészta.



Nincsenek megjegyzések: