2019. január 26., szombat

Narancslekvár

Gyakorlati tanácsokkal, tapasztalat alapján.






 Hozzávalók:

2 kg narancs (tisztított állapotban)
1 db citrom
80 dkg cukor
8 db szegfűszeg (kb.)

Elkészítés:

 A narancs vastag héjú és lehetőleg édesebb fajta legyen. A gyümölcsöt vízbe áztatjuk, majd alaposan megsikáljuk.

Héját úgy fejtjük le, hogy a gyümölcs tetejét és alját kis darabban kivágjuk, a többi héjat a narancs gerezdjeivel párhuzamosan cikkekbe vágjuk, és a gyümölcsről szépen leválasztjuk. 
A szép, ép állapotban maradt cikkeket további keskenyebb csíkokra vagdossuk, így éles késsel könnyen le tudjuk róla választani a fehér, keserű részét. Nem írok mennyiséget, ez ízlés kérdése is, és türelemé is.
Ezután a megtisztított csíkokat vékony kis szeletekre vágjuk.
Ha valaki nem szeretné a héját beletenni, akár ki is maradhat, vagy ha puhábban szereti, akkor elő lehet főzni valamennyi ideig (kb. 15 perc) annyi vízzel, ami éppen elfedi, és úgy kell beletenni a többi anyaggal.
Nálam minden egyszerre kerül az edénybe.
A gyümölcsöt megtisztítjuk a rátapadt fehér maradványoktól, ha magvai vannak, azokat is eltávolítjuk. A narancs húsát felkockázzuk, daraboljuk.
Ugyanígy járhatunk el a citrommal is, bár az egyszerűség kedvéért a héját lereszelhetjük, és a levét kifacsarhatjuk.

Akkora edényt fogunk, hogy az anyag kb. egyharmadáig érjen, így nem fog főzés közben kifröcsögni a forró lekvár.
A feldarabolt gyümölcsöt elkeverjük a cukorral, másnapig hűvös helyen tartjuk.
Másnapra rendesen levet enged, feltesszük főzni, és szegfűszeggel ízesítjük.
Az elején időnként megkevergetve főzzük-sűrítjük.
Amikor már jobban sűrűsödik, akkor nem árt résen lenni, gyakrabban kavarni, jobban odafigyelni, nehogy leégjen.
Amikor már elfő a habos leve, pöfögve bugyog, a főzés vége felé kihalásszuk a szegfűszeget, esetleg botmixerrel kicsit aprítunk a nagyobb gyümölcsdarabokon (ez ismét ízlés kérdése, ki mennyire szereti darabosan). Ne vigyük túlzásba a pürésítést, ha vannak benne héjdarabkák, nem az a cél, hogy egynemű legyen, legfőképpen a héjdarabok miatt sem, hiszen azok adják meg a pikáns ízét a lekvárnak.

Amikor úgy látjuk, kellőképpen besűrűsödött, kiskanállal kiszedünk egy tányérra, és ha nem folyik el, akkor kész a lekvárunk. (Nálam ez 3 kg anyag esetén kb. 35-40 percig tartott forrástól számítva.)
Tiszta csavaros üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejtetőre állítjuk őket kb. 10 percre, hogy elkerüljük a romlását, majd száraz dunsztba tesszük.
A 3 kg-ból 8 db 400 gr űrtartalmú üveggel lett.

Aki bizalmatlanabb, tartósítószeres megoldást is tudok javasolni úgy, hogy az ne kerüljön bele a lekvárba.
Celofánnal (valódi celofánnal, nem befőző fóliával) kötjük le, mégpedig a következőképpen: a celofán egyik oldalát hirtelen megmártjuk forró vízben, ez az oldala nézzen lefelé, gumival rögzítjük. A felső száraz oldalát megszórjuk tartósítószerrel.
Egy másik celofánt szintén vízbe mártunk, ennek a száraz oldala takarja le a tartósítószert, nedves oldala felfelé nézzen, és ezt is gumival leszorítjuk.
Végül rácsavarozzuk az üveg tetejét, és száraz dunsztba helyezzük 1-2 napra.
Általában én így teszem el a lekvárt.

A narancslekvárt lehet variálni is, pl. egyharmad rész almával, vagy sütőtökkel, vagy finoman reszelt sárgarépával, ki lehet próbálni, nagyon finom lesz! Ízesíthető gyömbérrel, kardamommal, fahéjjal, csillagánizzsal, ízlés szerint.

Ha savanyúbb narancsot fogunk ki, akkor a cukor mennyiségét növelhetjük ízlésünknek megfelelően, nekünk édes narancs esetén kilónként 40 dkg cukorral bőven elég édes. Mindenképpen vastag héjú narancsot vásároljunk, ha fel akarjuk használni azt is, hogy a tisztítással ne kelljen kínlódni, vékony héjat nehéz megszabadítani a keserű fehér rétegtől.



Az alábbi  képen a gyömbéres sárgarépás változat látható.



Nincsenek megjegyzések: