2012. szeptember 30., vasárnap

Madártej




Hozzávalók:

1.5 liter tej
15 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanálnyi liszt
kis darabka vaníliarúd
2 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 g/csomag)

Elkészítés:

A tojások fehérjét habosra felverjük, hozzáadunk 3-4 evőkanálnyi cukrot, és egy csomag vaníliás cukrot.
Fontos, hogy addig verjük, míg nagyon kemény, szinte vágható hab lesz belőle.

A tojások sárgáit a maradék cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a másik vaníliás cukrot is, az evőkanálnyi lisztet, és annyi tejet (kb. 2-3 dl), hogy sima, egynemű, hígabb masszát kapjunk.

A tejet egy nagyobb, kb. 3 literes edényben felmelegítjük a felhasított vaníliarúddal.
Amikor forrni kezd, levesszük a lángot egészen kicsire, annyira, hogy a forrás teljesen lecsituljon.
Ellenkező esetben, ha erősen, lobogva fő a tej, a galuskák a hirtelen nagy hőtől összeesnek, szalonnásak lesznek.
A fehérje habból egyszerre 4-5, kb. tojásnyi darabokat szaggatunk hideg vízbe mártott evőkanállal a tejbe úgy, hogy egymástól legyenek kicsit hézagosan.
Egyik oldalukon hagyjuk egy percig duzzadni a habgaluskákat, majd megfordítva fél percig.
A galuskákat szűrőkanállal kiszedegetjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.

A tejet leszűrjük, a vanília rudat kivesszük. Kevés forró tejjel kissé elkeverjük a sárga masszát, majd a többi tejet is hozzáadjuk.
Egészen kis lángon (vagy gőz fölött) addig kavargatjuk folyamatosan, míg besűrűsödik a krém.
Nem szabad felforralni, mert összeugrik a tojás sárgája!!!
Ha ez mégis bekövetkezne, szűrjük át, vagy próbáljuk meg gyors fordulattal robotgéppel egyneműre keverni.

A sárga krémet hűtsük le hideg vízbe állítva az edényt, így gyorsabban hűl.
Amikor lehűl, öntsük rá a habgaluskákra, és tartsuk tálalásig hűtőszekrényben a madártejet.

Ha tehetjük, mindenképpen vanília rudat használjunk a krémhez (nekem nem volt itthon), sokkal intenzívebb lesz az íze, vagy ha nincs, legjobb Bourbon vaníliás cukorral pótolni. 
Ha az sincs, marad a sima vaníliás cukor…:-)

A krémet készíthetjük liszt helyett pudingporral is (1 zacskó, 40 g), de szerintem fölösleges, a lisztes sokkal finomabb, semmi szükség a puding-ízre.
A képen látható madártejhez pluszban hozzá van adva maradék 4 tojás fehérje, ezért sokkal több habgaluska van benne.
A tejet forralás után át szoktam önteni egy másik edénybe, és úgy főzöm ki a galuskákat, ilyenkor már nem ragad le a tej.

4 megjegyzés:

Adriana írta...

Nagyon szeretem a madar tejet.. a tied olyan jol nez ki, hogy nagyon megkivantam:)....ez a te keped? nez be ide http://www.mnamkyrecepty.sk/vtacie-mlieko/ ez a no sok keppek szokot lopni:(

mariam írta...

Köszönöm szépen a dicséretet!:-)
Igen, az én képem, illetve arról készült, amit csináltam madártejet.
Megnéztem, egész napra készen dolgozott, én 30.-án tettem fel, ő meg 2.-án.
Van ilyen, köszönöm, hogy szóltál..!

Wienermädel + Co írta...

Das muss ich probieren!
Liebe Grüsse

mariam írta...

Ich wünsche Ihnen alles Gute!:-)
Liebe Grüsse!