2010. augusztus 21., szombat
Szilvás lepény
Hozzávalók:
Alsó tésztalap:
30 dkg liszt
13 dkg vaj
2 tojás sárgája
1,5 dl tejföl
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 csipetnyi só
Töltelék:
10 dkg darált dió
1 kg magozott, negyedelt szilva
10 dkg kristálycukor
1 teáskanálnyi őrölt fahéj (kb.)
Felső tészta:
5 tojás
10 dkg porcukor
4 evőkanál tejföl
½ citrom reszelt héja
5 dkg zsemlemorzsa
1 csipetnyi só
Elkészítés:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a picit megsózott liszttel, hozzáadjuk a langyos tejfölben elkevert élesztőt, a tojás sárgákat, végül a porcukrot is, és könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, zsiradékkal kikent, lisztezett gáztepsibe (kb. 33x33 cm) fektetjük, majd tojásfehérjével megkenjük, és letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor szépen megkel, megszórjuk darált dióval, egyenletesen elosztjuk rajta a szilvát, és meghintjük fahéjas cukorral.
A felső tésztaréteghez felverjük a tojások fehérjét, apránként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit, majd a tejföllel keverjük el, ízesítjük a citromhéjjal, a pici sóval, és elkeverjük a zsemlemorzsával.
A masszát elsimítjuk a szilvás réteg tetején, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kisütjük a süteményt kb. 40 perc alatt.
A süti nagyon finom lett, könnyű piskótás kombináció, családon belül pillanatok alatt elfogyott.Nem véletlen, szilvás lepény bármilyen mennyiségben jöhetne...
A recept Domonkos Lászlóné Mindentudó Szakácskönyvében található, és a Falatozzunk c. blog jóvoltából jutott el hozzám.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése