
Ezt a süteményt megutaztattuk kb. 300 km-t, ezért le kellett jól hűteni előzőleg is és az úton is a nagy meleg miatt, így bepárásodott a teteje. Ez látszik a fotón is, most tekintsünk el ennyi hibától, normális körülmények között nem így néz ki.
A receptet viszont mindenképpen fel szerettem volna tenni, mert nagy siker volt a vendégek körében.
Hozzávalók:
Tészta 1.
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Tészta 2.
30 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg cukor
5 dkg szobahőmérsékletű margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej
Töltelék:
4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
2-3 kiskanál konyakmeggy aroma (nálam vanília aroma került bele kevés meggylével elkeverve)
1 üveg magozott meggy
Csokimáz:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1-2 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin
(nálam tortabevonó csokoládé volt az utaztatás miatt, az keményre dermedt)
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk fokozatosan a cukrot, és kemény habot verünk belőle. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, végül a szitált lisztet is hozzáadjuk.
Gáztepsiben sütőpapíron elsimítjuk a masszát, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15-20 perc alatt.
A kihűlt tésztát kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.
A kakaós tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk.
Sütőpapíron gáztepsi méretben (kb. 30x30 cm) 180 °C-on kisütjük a kinyújtott lapokat egyenként, külön-külön 8-10 perc alatt.
Légkeveréses sütőnél 165 °C-ra állítjuk be a hőt.
A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, lassú tűzön állandó keveréssel besűrítve felfőzzük, majd időnként megkevergetve kihűtjük. A masszát a kihűlés után géppel simára keverjük.
A margarint kihabosítjuk, majd először a cukrot adjuk hozzá fokozatosan, végül a tejes masszával elegyítjük. Az aromával ízesítjük.
A darabolt piskótát elkeverjük lazán a krémmel lehetőleg úgy, hogy a piskótadarabok egyben maradjanak, utána a lecsepegtetett meggyet is beleforgatjuk.
A meggyes masszát az alsó lapra halmozzuk, szépen egyenletesen elsimítjuk, és befedjük a másik lappal.
A mázhoz a tojások fehérjét gőz fölött fölverjük, majd a kakaót, és a puha, szobahőmérsékletű margarint is hozzáadjuk.
Egyenletesen bevonjuk vele a tésztát, dermedni hagyjuk, és utána szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Kb. 36 szelet lesz belőle.
A sütemény receptje eredetileg a Ráma 2010-es karácsonyi kiadványában található.
Az unokám születésnapi családi ebédjére vittem, a vendégek legnagyobb örömére, ugyanis nagyon-nagy sikert aratott, mindenkinek ízlett. Még a vejem öccse is több szeletet megevett belőle, pedig alapvetően ő nem egy sütemény-rajongó.
14 megjegyzés:
Csodás szeletek, nagyon finom lehet
Nagyon jól néz ki ! Esélyes egy vasárnapi ebédhez . :)
Gyönyörű,imádnám az bizti! Istenke éltesse az uncikádat!:)
Unokának boldog születésnapot! A süti mesésen néz ki, nem csodálom, hogy nagy sikere volt!
Köszönöm szépen mindannyiotoknak! :-)
Nagyon szép még így is, hogy ennyit utazott! Várólistára téve nálam is...:)
finom a süti
Köszi! :-)
finom a süti de én 3 dl. tejszínhabot kevertem a meggyes krémbe és sokkal lágyabb lett ha így kipróbálod légyszives írd meg a véleményed előre is köszi
Szia Ildikó!
biztos finom lehetett tejszínhabbal is, egyszer teszek egy próbát, bár nem mostanában.
Ez a süti nagyon guszta,csak gratulálni tudok hozzá.
Köszönöm szépen! :-)
A google kereső által találtam erre a sütire,szeretném elkészíteni Karácsonyi sütinek,majd beszámolok az eredményről.
Elvittem a linked hogy könnyebben Rád találjak.
Gratulálok az oldaladhoz!
Köszönöm szépen Rozi a dicséretet!:-)
A süteményt nagyon tudom ajánlani, igazi vendégváró!
Minden jót az ünnepekre!:-)
Megjegyzés küldése