2010. május 2., vasárnap
Gesztenyés mézes krémes
Hozzávalók:
Mézes laphoz:
15 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 tojás
40 dkg liszt
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
2 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
kevés tej az összeállításhoz, 2-3 evőkanál kb., szükség szerint
Krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg szoba hőmérsékletű puha margarin /vaj
50 dkg gesztenye massza
5 cl rum
5 dl tejszín keményre vert habja
1 csapott evőkanál zselatin
5 cl víz
Csokimáz:
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
3 enyhén púpozott evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz (amennyiben szükségszerű lenne az összeolvasztásnál)
Elkészítés:
A süteményt előző nap kell elkészíteni, mert a mézes lapoknak időre lesz szükségük a töltés után megpuhulni.
A porcukrot elkeverjük a kakaóval, és a vajjal, a mézzel, és a tojásokkal együtt kis lángon, folytonos keveréssel összeolvasztjuk. Az elhivatottabbak ezt gőz felett csinálják, nekem a kis láng is nagyon megfelelt, mindenesetre nem otthagyni, hamar készen van…
Nem kell felforrósítani, elég, ha összeolvadnak a hozzávalók.
A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverve átszitáljuk, hozzáöntjük a langyosra hűlt mézes masszát. Ha nem hevítettük túl (ami azért is jó, mert ellenkező esetben a méz keserűvé válhat), akkor eleve langyos, és nem kell vele várni sem.
A tésztát kidolgozzuk, amennyiben nehezebben állna össze, óvatosan hozzáadunk egy kis tejet, és sima, egyenletes tésztát gyúrunk belőle. Ha ragadna ( a mézes tészta eleve ragadós kicsit), akkor lisztezzük a munkalapot és a kezünket.
Érdemes először a robotgép dagasztójával dolgozni, így a ragadós időszakában könnyebben boldogunk, majd amikor kellőképpen összeáll, akkor kézzel fejezzük be az összeállítását.
Két egyforma lapot nyújtunk belőle, érdemes már eleve sütőpapíron kinyújtani.
A tepsi hátoldalára fektetve sütjük ki alsó-felső lángon, előmelegített 200 °C –os sütőben kb. 6-8 perc alatt. A sütési idő a sütőtől is függ, de ettől lényegesen több idő nem kell.
A sütésnél vigyázni kell, amikor a szélén látszik a barnulás, akkor már jó, a tészta pedig világos marad. Ha túlsütjük, kiszárad, és a méz miatt keserű ízt kaphat.
A sütés végeztével vigyázva lecsúsztatjuk a papírral együtt a lapot, kemény és törékeny lesz, a töltés után fog megpuhulni másnapra.
A krémhez a pudingot a szokásos módon sűrűre főzzük a tejjel és a cukorral, majd kevergetve kihűtjük teljesen.
A vajat kihabosítjuk, a kihűlt pudingot kanalanként elegyítjük vele, belekeverjük a kis darabokra vagdalt gesztenye masszát, rummal ízesítjük.Jól kikeverjük.
A fél dl vízbe beáztatjuk a zselatint, kis lángon állandó keveréssel áttetszőre feloldjuk. A langyos zselatinhoz 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot adunk, elkeverjük, és így adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.
Végül a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés masszába.
Kiadós mennyiségű krémet kapunk.
Az egyik kihűlt lapot a tepsibe tesszük, rásimítjuk a krémet, befedjük a másik lappal, és hűtőbe tesszük.
A mázhoz az adalékokat összeolvasztjuk kis lángon, állandó keveréssel. Amennyiben szükségesnek ítéljük meg, adunk hozzá egy kis vizet, hogy le ne égessük.
Amikor már nem érezni a cukorszemcséket és egyenletes krémet kaptunk, akkor ráöntjük a tészta tetejére, és gyorsan elsimítjuk.
Megjegyzés:
Az elkészítés nem egy bonyolult dolog, és viszonylag könnyen, nem túl sok idő alatt előállítható, a leírás részletessége ne tartson vissza senkit sem az elkészítéstől.
Viszonylag nagyobb méretű formával készítettem, 24 x 37 cm a mérete.
A tészta így is jó vastag lett. Amennyiben ettől kisebb a tepsi, akkor érdemes levenni a tészta mennyiségéből, vagy pedig 3 lapra sütni, és két rétegben tölteni. Még ezt a méretet is lehetett volna osztani vékonyabbra, de így is finom volt.
A krém mennyisége szerintem ebben az esetben is maradhat, a cél úgyis az, hogy jó vastag legyen.
Eredetileg az volt a szándékom, hogy a tetejére is tejszínhab kerüljön vastagon, csokireszelékkel vagy forgáccsal megszórva. Mivel a tejszínt elhasználtam máshoz, ezért a mázzal oldottam meg.
A süteményt úgy kombináltam össze a szokásos mézes krémes tésztájával, és valamelyik gesztenyés recept krémjével.
Rendkívül kiadós, látványos, kiváló vendégváró.
Nagyon izgultam a végeredményt illetően, de nagy sikere volt a vendégek körében, így bátran merem ajánlani kipróbálásra!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Ez gyönyörűűűű :)
Köszönöm szépen! :-)
Csodaszépen néz ki, és csodaszépa máz is. Előbb-utóbb sor kerül a kipróbálására ennek is.
Köszönöm szépen! Csak rajta!!! :-)
Nem akartok meghívni :)
Gyönyörű
Köszönöm Bianka!:-)
szívesen meghívnálak, de megették a vendégek...
Gyönyörű!
És a máz a tetején!
Mesés!
Köszönöm Belly!
Ez a máz gyors, könnyen elkészül, és megbízható, nagyon szeretem, tudom ajánlani.
Vie Arbeit, aber ein tolles Ergebnis, sehr gutes Rezept. Liebe Grüsse
Danke Traude! :-)
Megjegyzés küldése