2010. május 2., vasárnap

Gesztenyés mézes krémes



Hozzávalók:

Mézes laphoz:

15 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 tojás
40 dkg liszt
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
2 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
kevés tej az összeállításhoz, 2-3 evőkanál kb., szükség szerint

Krém:

1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg szoba hőmérsékletű puha margarin /vaj
50 dkg gesztenye massza
5 cl rum
5 dl tejszín keményre vert habja
1 csapott evőkanál zselatin
5 cl víz

Csokimáz:

10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
3 enyhén púpozott evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz (amennyiben szükségszerű lenne az összeolvasztásnál)

Elkészítés:

A süteményt előző nap kell elkészíteni, mert a mézes lapoknak időre lesz szükségük a töltés után megpuhulni.

A porcukrot elkeverjük a kakaóval, és a vajjal, a mézzel, és a tojásokkal együtt kis lángon, folytonos keveréssel összeolvasztjuk. Az elhivatottabbak ezt gőz felett csinálják, nekem a kis láng is nagyon megfelelt, mindenesetre nem otthagyni, hamar készen van…
Nem kell felforrósítani, elég, ha összeolvadnak a hozzávalók.

A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverve átszitáljuk, hozzáöntjük a langyosra hűlt mézes masszát. Ha nem hevítettük túl (ami azért is jó, mert ellenkező esetben a méz keserűvé válhat), akkor eleve langyos, és nem kell vele várni sem.

A tésztát kidolgozzuk, amennyiben nehezebben állna össze, óvatosan hozzáadunk egy kis tejet, és sima, egyenletes tésztát gyúrunk belőle. Ha ragadna ( a mézes tészta eleve ragadós kicsit), akkor lisztezzük a munkalapot és a kezünket.
Érdemes először a robotgép dagasztójával dolgozni, így a ragadós időszakában könnyebben boldogunk, majd amikor kellőképpen összeáll, akkor kézzel fejezzük be az összeállítását.

Két egyforma lapot nyújtunk belőle, érdemes már eleve sütőpapíron kinyújtani.
A tepsi hátoldalára fektetve sütjük ki alsó-felső lángon, előmelegített 200 °C –os sütőben kb. 6-8 perc alatt. A sütési idő a sütőtől is függ, de ettől lényegesen több idő nem kell.
A sütésnél vigyázni kell, amikor a szélén látszik a barnulás, akkor már jó, a tészta pedig világos marad. Ha túlsütjük, kiszárad, és a méz miatt keserű ízt kaphat.

A sütés végeztével vigyázva lecsúsztatjuk a papírral együtt a lapot, kemény és törékeny lesz, a töltés után fog megpuhulni másnapra.

A krémhez a pudingot a szokásos módon sűrűre főzzük a tejjel és a cukorral, majd kevergetve kihűtjük teljesen.
A vajat kihabosítjuk, a kihűlt pudingot kanalanként elegyítjük vele, belekeverjük a kis darabokra vagdalt gesztenye masszát, rummal ízesítjük.Jól kikeverjük.

A fél dl vízbe beáztatjuk a zselatint, kis lángon állandó keveréssel áttetszőre feloldjuk. A langyos zselatinhoz 3-4 evőkanálnyi tejszínhabot adunk, elkeverjük, és így adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.
Végül a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés masszába.
Kiadós mennyiségű krémet kapunk.

Az egyik kihűlt lapot a tepsibe tesszük, rásimítjuk a krémet, befedjük a másik lappal, és hűtőbe tesszük.

A mázhoz az adalékokat összeolvasztjuk kis lángon, állandó keveréssel. Amennyiben szükségesnek ítéljük meg, adunk hozzá egy kis vizet, hogy le ne égessük.
Amikor már nem érezni a cukorszemcséket és egyenletes krémet kaptunk, akkor ráöntjük a tészta tetejére, és gyorsan elsimítjuk.

Megjegyzés:

Az elkészítés nem egy bonyolult dolog, és viszonylag könnyen, nem túl sok idő alatt előállítható, a leírás részletessége ne tartson vissza senkit sem az elkészítéstől.

Viszonylag nagyobb méretű formával készítettem, 24 x 37 cm a mérete.
A tészta így is jó vastag lett. Amennyiben ettől kisebb a tepsi, akkor érdemes levenni a tészta mennyiségéből, vagy pedig 3 lapra sütni, és két rétegben tölteni. Még ezt a méretet is lehetett volna osztani vékonyabbra, de így is finom volt.

A krém mennyisége szerintem ebben az esetben is maradhat, a cél úgyis az, hogy jó vastag legyen.
Eredetileg az volt a szándékom, hogy a tetejére is tejszínhab kerüljön vastagon, csokireszelékkel vagy forgáccsal megszórva. Mivel a tejszínt elhasználtam máshoz, ezért a mázzal oldottam meg.

A süteményt úgy kombináltam össze a szokásos mézes krémes tésztájával, és valamelyik gesztenyés recept krémjével.

Rendkívül kiadós, látványos, kiváló vendégváró.
Nagyon izgultam a végeredményt illetően, de nagy sikere volt a vendégek körében, így bátran merem ajánlani kipróbálásra!

10 megjegyzés:

JD írta...

Ez gyönyörűűűű :)

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)

Stefifáni írta...

Csodaszépen néz ki, és csodaszépa máz is. Előbb-utóbb sor kerül a kipróbálására ennek is.

mariam írta...

Köszönöm szépen! Csak rajta!!! :-)

Bianka írta...

Nem akartok meghívni :)
Gyönyörű

mariam írta...

Köszönöm Bianka!:-)
szívesen meghívnálak, de megették a vendégek...

Belly írta...

Gyönyörű!

És a máz a tetején!

Mesés!

mariam írta...

Köszönöm Belly!
Ez a máz gyors, könnyen elkészül, és megbízható, nagyon szeretem, tudom ajánlani.

Wienermädel + Co írta...

Vie Arbeit, aber ein tolles Ergebnis, sehr gutes Rezept. Liebe Grüsse

mariam írta...

Danke Traude! :-)