2010. május 17., hétfő

Kókuszos sütemény 2.



A sütemény receptje Eve & Apple gyűjteményéből származik, egy-két apró módosítással.

Hozzávalók:

4 tojás
13 evőkanál cukor
1 dl olaj
1 dl tej (nálam kefir)
13 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej (szintén kefir)

Krém:

5 dl tej
5 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál vanília aroma/ vagy 1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kókuszreszelék

Tetejére: csokimáz

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszát két egyforma adagra osztjuk.
Az egyik felébe belekeverjük a kakaót és az 1 evőkanál tejet.

A barna tésztát vajjal kikent, lisztezett közepes méretű tepsibe simítjuk.
Előmelegített, kb. 180 °C – os sütőben addig sütjük, amíg a teteje át nem sül (kb. 15 perc).

Közben elkészítjük a kókuszkrémet, amelyhez felforraljuk a tejet a cukorral, a liszttel, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vanília kivonatot, és a kókuszreszeléket.
A krémet egyenletesen rákenjük a megsült kakaós tésztára, a krémre pedig a tészta másik felét öntjük, és elsimítjuk.

Addig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül. (Nálam ez 30 percet vett igénybe.)
Hagyjuk teljesen kihűlni, a tetejét csokimázzal vonjuk be.

Gyorsan elkészül, nem igényel sok munkát, nagyon mutatós, és finom.
Annyi megjegyzést fűzök hozzá, hogy kissé púpozottan mértem az evőkanalas hozzávalókat.

18 megjegyzés:

Jutka írta...

Biztosan nagyon finom..mentem a receptet :)

Bianka írta...

Nagyon guszta

mariam írta...

Köszönöm szépen Jutka és Bianka!:-)
Nagyon finom lett, és mondhatom, hogy kiadós is , és így is elég hamar elfogyott a vendégek körében!
Nagy előnye emellett,hogy hamar elkészül!

Judith írta...

Ez gyonyoruen nez ki! En is viszem a receptet! Koszi!

Stefifáni írta...

Kipróbálom. Mostanában rászoktam a kókuszosra és rájöttem, hogy valójában nagyon finom, ráadásul a vele készült édesség nagy valószínűséggel koleszterin- és kalóriaszegény is.

szepyke írta...

Uramanyám, ez de jóóóóóóóóól néz ki! Imádom a kóóóóóóókuszt!

mariam írta...

Köszönöm Judith!
Érdemes kipróbálni!

mariam írta...

Stefifáni, annyira nem nevezném ezt a sütit kalóriaszegénynek, de finomnak igen...

mariam írta...

Köszi Szepy!!! :-)

Eva írta...

Gyönyörű lett a kókuszos sütid, és nagyon örülök, hogy ízlett Nektek és a vendégeiteknek!És köszönöm a megelőlegezett bizalmat, hogy tőlem választottál:)

mariam írta...

Én köszönöm a receptet Éva! :-)

Detti írta...

Szia!
Szeretnék érdeklődni, hogy mekkora tepsiben sütötted a sütit?
Nekem egy kb. 24x36 cm-es van, de a recept alapján olyan kevésnek tűnik a tészta (főleg, ha 2felé osztom), hogy félek, kevés lenne bele a tészta.
Köszi!
Detti

mariam írta...

Szia Detti!

A formám 20x35 cm-es.
Nem hiszem, hogy nagyon vékony lesz, a képen is látszik, hogy elég vastag lett, a 4 cm nem valószínű, hogy akkora különbséget jelentene.
Üdv: Marica

Detti írta...

Köszi szépen, akkor bátran belevágok! :-)

Tündi írta...

Mostanában merültem bele a blogodba, és jobbnál jobb receptekre bukkantam. Engedelmeddel vittem a receptet, elkészítettem, és közzétettem a blogomba. Köszönet a finom sütiér :D

mariam írta...

Kedves Tündi, köszönöm a dicséretet, és hogy tőlem választottál receptet!:-)

Zizike írta...

175 fokon sütöttem, de a 30 perces sütés felénél már majdnem égett lett, belül pedig félig nyers. Most levettem 160-ra, hátha nem kell kidobni :(

mariam írta...

Zizike, a hőfok sütőfüggő is. Mint ahogy írom, "NÁLAM" 30 perc alatt sült meg 180 fokon, és a kép tanúsága szerint nem kellett kidobni, remélem, azért a tiédet sem!