2010. április 7., szerda

Étkezési keményítő


Fotó

Az étkezési keményítőt élelmiszerboltokban tudjuk megvásárolni, dobozos kiszerelésben, por alakban forgalmazzák, többféle márka létezik.

Használhatjuk tésztafélék, sütemények, torták könnyítésére, állaguk javítására, krémek, levesek, mártások sűrítésére, pudingok, desszertek készítésére.

A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa.
Általában búza-, kukorica-, vagy burgonyakeményítőt tartalmaz, de létezik rizskeményítő is.

Az étkezési keményítőt a liszttel mindig alaposan el kell keverni, és át kell szitálni!

A tésztafélék minőségének javítására az előírt lisztmennyiség bizonyos hányadát kell, hogy tartalmazza.
A következőképpen arányítsunk tésztafajták esetén:


Kevert tészta: 1/4 rész keményítő és 3/4 rész liszt

Omlós tészta: 1/3 rész keményítő és 2/3 rész liszt

Piskótatészta: 1/3 rész keményítő és 2/3 rész liszt

Zsíros kevert tészta: 3/4 rész keményítő és 1/4 rész liszt

Az olaszok minden liszthez 1/3 részben ajánlják a rizskeményítő használatát.

Az étkezési keményítővel történő sűrítés nagyon könnyű és egyszerű.
Kevés hideg folyadékkal (víz, tej, befőttlé, stb.) simára, csomómentesre keverjük, és állandó, folyamatos keveréssel a sűrítendő, már forró krémhez, folyadékhoz adjuk, majd egyszer még felforraljuk. Hosszabb ideig nem szabad főzni, mert a keményítő hatása csökken.

Süteménykészítés esetén, amennyiben étkezési keményítőt ír elő a recept, és nincs kéznél, helyettesíthetjük pudingporral is, vagy egyszerűen liszttel, emiatt nem kell lemondanunk a sütésről.

Az étkezési keményítőt lisztérzékenyek is használhatják, és egyéb speciális diétába is beépíthető a használata.
Ezt mindig feltünteti a gyártó cég a csomagoláson, áthúzott búzakalász jellel, vagy szöveggel kiírva.
Ilyen pl. Dr. Oetker Gustin és a Haas Étkezési Keményítő.


Fotó

Nincsenek megjegyzések: