2009. november 21., szombat

Kozák sapka



Hozzávalók:

Tészta:

7 db tojás
21 dkg porcukor
20 dkg liszt
1/2 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
3 dkg kakaópor

Krém:

5 dl tej
5 evőkanál liszt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj

Tetejére: csokoládémáz

Oldalára: 15 dkg kókuszreszelék (kb.)

Elkészítés:

A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a kakaóval, szódabikarbónával elkevert lisztet, végül a tojások fehérjének keményre vert habját forgatjuk bele a masszába.
Közepes méretű, papírral bélelt tepsiben, előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, felöntjük vele a lisztes masszát, és jól besűrítjük állandó keveréssel, lassú tűzön. Kevergetve lehűtjük.
A vajat kihabosítjuk, a cukrokkal addig keverjük, míg egyneművé válik, végül a hideg tejes péppel is jól kikeverjük.

A piskótalapot félbevágjuk, a krém 2/3 – ad részével megtöltjük, és egyforma kockákra vágjuk. A kockák oldalát külön-külön átkenjük a maradék krémmel, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A csupaszon maradt tetejükre csokimázt csorgatunk.

Elkészítésének másik módja az eredeti verzió, kissé munkásabb.
Gáztepsiben sütjük ki a lapot, pogácsa szaggatóval korongokat vágunk ki úgy, hogy minél kevesebb legyen a leeső darab, majd egyenként ragasztgatjuk össze párosával a piskóta karikákat. Továbbiakban az előzőek szerint járunk el.

3 megjegyzés:

Mária írta...

Mi készítettünk tortát is ebből, csoda finom.

Receptgyűjtő írta...

Igen, csupán a forma más, a végeredmény ugyanaz, és még hamarabb is elkészül. :-)

Névtelen írta...

Szia!Szerintem jobb lenne ha a tésztánál a kihabosított toj.sárgához adnánk előbb a felvert fehérjét és utána a lisztes részt.így nem törik a hab és nagyobb lesz a tészta is :)