Hozzávalók:
40 dkg fehér búzaliszt
10 dkg teljes őrlésű
rozsliszt
15 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 dl 20%-os tejföl
1-1.5 dl tej (kb.)
1 teáskanálnyi cukor
1 csapott evőkanálnyi só
Elkészítés:
Előző este a hozzávalókat
összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát készítünk belőle.
Annyi tejet adunk hozzá, hogy
könnyen kezelhető, gyúrható legyen a tészta.
Fóliával letakarjuk a
tálat, és másnapig a hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett
felületen kinyújtjuk, feltekerjük, mint a beiglit, két végét egymásra hajtjuk,
és kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Tetejét késsel megrácsozzuk,
kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat felvert tojásfehérjével (kevés
pirospaprikát is tettem bele) megkenjük úgy, hogy ne csorogjon le az oldalukra.
Sütőpapírral bélelt, vagy
zsiradékkal kikent és liszttel megszórt sütőlapra tesszük a darabokat egymástól
kissé távolabbra.
Hideg sütőbe tesszük, és
pirosra sütjük.
Hőlégkeveréses sütőben
sült 170 °C-on (alul-felül 190-200
°C ).
Természetesen sima fehér
liszttel is jó, ha valakit zavar a rozsliszt, - szép barnás pirosra sült, és az
íze hasonlított a tepertős pogácsára.
Valószínűleg a pogácsa
készítésnek nem egy szokványos módja a hidegen kelesztés, és a hajtogatást is
nagyon leegyszerűsítettem, de ugyanolyan finom lett, mintha több órát
fordítottam volna a kelesztésre, hajtogatásra. Réteges lett a tészta, és kissé el is dőltek a pogácsák, úgy, ahogy illik.
Nem először készült nálam
így a pogácsa, nagyon elégedett vagyok vele, sok időt takarítok meg ezzel a
módszerrel, tudom ajánlani kipróbálásra másoknak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése