2013. augusztus 12., hétfő

Tejfölös pogácsa,- hidegen kelesztett


Hozzávalók:


40 dkg fehér búzaliszt
10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
15 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 dl 20%-os tejföl
1-1.5 dl tej (kb.)
1 teáskanálnyi cukor
1 csapott evőkanálnyi só

Elkészítés:

Előző este a hozzávalókat összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát készítünk belőle.
Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető, gyúrható legyen a tészta.
Fóliával letakarjuk a tálat, és másnapig a hűtőbe tesszük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, feltekerjük, mint a beiglit, két végét egymásra hajtjuk, és kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

Tetejét késsel megrácsozzuk, kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat felvert tojásfehérjével (kevés pirospaprikát is tettem bele) megkenjük úgy, hogy ne csorogjon le az oldalukra.

Sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent és liszttel megszórt sütőlapra tesszük a darabokat egymástól kissé távolabbra.

Hideg sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.
Hőlégkeveréses sütőben sült 170 °C-on (alul-felül 190-200 °C ).

Természetesen sima fehér liszttel is jó, ha valakit zavar a rozsliszt, - szép barnás pirosra sült, és az íze hasonlított a tepertős pogácsára.
Valószínűleg a pogácsa készítésnek nem egy szokványos módja a hidegen kelesztés, és a hajtogatást is nagyon leegyszerűsítettem, de ugyanolyan finom lett, mintha több órát fordítottam volna a kelesztésre, hajtogatásra. Réteges lett a tészta, és kissé el is dőltek a pogácsák, úgy, ahogy illik.
Nem először készült nálam így a pogácsa, nagyon elégedett vagyok vele, sok időt takarítok meg ezzel a módszerrel, tudom ajánlani kipróbálásra másoknak is.

Nincsenek megjegyzések: