2011. április 30., szombat

Csokis-vaníliakrémes kockák




Ez a sütemény a Csokis-vaníliakrémes csokoládétorta alapján készült, csupán a tészta mennyisége lett módosítva.

Tészta:


16 dkg puha vaj/ margarin
40 dkg cukor
4 tojás
1.6 dl tej
21 dkg liszt
8 dkg kakaó
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só

Fehér krém:

1 púpozott evőkanál zselatin (1 kis zacskó 9 g) + 5 evőkanál víz
2.4 dl tej
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
3 dl habtejszín
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr) / vagy 1 rúd vanília
2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges

Csokis krém:


1 púpozott evőkanál zselatin+ 5 evőkanál víz
2 tojás sárgája
9 dkg cukor
2.5 dl tej
20 dkg főzőcsokoládé
3 dl édes habtejszín
2 csomag habfixáló (ha szükséges)

Tetejére:
csokoládé a díszítéshez
Lapok locsolásához: befőttlé (pl.meggy)

Elkészítés:

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva.
Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-35 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre.
Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra.
A süteményt a formában fogjuk megtölteni.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc.

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk befőttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tűzről.
Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.
Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk.
Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.

9 megjegyzés:

Nelli írta...

Finom lehet ez a süti!Elviszem a receptet.:-)

mariam írta...

Finom is lett, nyugodtan ki lehet próbálni, jó kiadós is lett! :-)

Pixie Pie írta...

Nagyon jól néz ki és biztosan fincsi is! Formában készült, hogy ilyen szép szabályosak a szeletek?

Gesztenye receptjei írta...

Annyira csodás, szinte mértani pontossággal elvágott!
Nagyon finom lehet!

feketepillangó írta...

Nagyon éhes lettem:)
Annyira guszta!!!
Ezt előbb vagy utóbb én is kipróbálom!!!
Köszi a receptet!

mariam írta...

Szia Pixie Pie!
Igen, formában, kapcsos formában.

mariam írta...

Köszönöm Gesztenye, valóban finom lett, ballagásra készült, mindenkinek tetszett, és jó kiadós lett.

mariam írta...

Köszönöm Fekete Pillangó, érdemes kipróbálni, finom volt.:-)

Bianka írta...

Gyönyörű szeletek