2011. május 8., vasárnap

Citromkrémes mézes sütemény



Barna lap:

1 tojás
25 dkg cukor
8 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
½ teáskanál őrölt fahéj
5 evőkanál tej
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
45 dkg liszt (kb.)
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna

Sárga lap:

5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1/3 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál meleg víz
1 citrom reszelt héja


Krém:

1 l tej
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj / margarin
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
1 citrom leve


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, és átszitáljuk.
A tojást, a cukrokat, a vajat és a fahéjat kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a folyékony mézet. Ezután annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható, puha tésztát kapjunk, de már ne ragadjon. Célszerű a robotgép dagasztó spirálját használni addig, míg össze nem áll, végül lisztezett felületen állítsuk össze kézzel sima, könnyen kezelhető állagúra.
Ha ragad, fokozatosan lisztezzük.

A masszát elfelezzük, sütőpapíron két gáztepsi méretű (kb. 34X30) lapot nyújtunk belőle. A tepsi hátán sütjük ki a lapokat, előmelegített 180 °C –os sütőben kb. 5-5 perc alatt.
A lapok a kisülés után puhák, kihűlés után megkeményednek. A papíron hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A sárga piskótatésztához a tojások fehérjét habosra verjük. A cukrot fokozatosan hozzáadva keményebb habot készítünk, majd a tojások sárgáit egyenként keverjük a habba. A meleg vizet is hozzáadjuk, végül a sütőporos, szitált lisztet dolgozzuk bele óvatosan, amelyet reszelt citromhéjjal ízesítettünk.
Előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt, gáztepsiben sütőpapíron.
A sütőpapírral együtt hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a lisztet elkeverjük annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk.
A maradék tejet felforraljuk a cukor felével. Lassacskán felöntjük vele a tejes masszát folyamatosan kavargatva. Ismét tűzre tesszük, és állandó kavarás mellett besűrítve felfőzzük.
Levesszük a tűzről, mixerrel simára keverjük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, így kevésbé bőrösödik meg a teteje.
A vajat alaposan kihabosítjuk a maradék cukorral, kanalanként adagoljuk hozzá a hideg tejes masszát úgy, hogy egynemű krémet kapjunk, végül a citromlével ízesítjük.

Az egyik barna lapot a tepsibe fordítjuk a papír segítségével, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük a krém felével.
Ráillesztjük a sárga lapot, lehúzzuk róla a papírt, elsimítjuk rajta a krém maradékát, végül a másik barna lappal befedjük, amelyről szintén lehúzzuk a sütőpapírt.

Takarjuk le fóliával, tegyünk rá egy másik tepsit, súlyozzuk le, és hagyjuk hideg helyen másnapig. A barna tészta meg fog puhulni, a rétegek szépen össze fognak állni, és könnyen tudjuk szeletelni vékony pengéjű, éles késsel.
Hosszúkás szeletekre vágjuk. Tetejét porcukorral szitáljuk meg.

A krémet érdemes legelőször elkészíteni, hogy míg hűl, addig a lapokkal is elkészülünk, így jobban haladunk a munkával. Citrom nélkül is készíthető a krém, tetszés szerint.
Nagyon kiadós finom ünnepi sütemény, mindenkinek elnyerte a tetszését!



Branka receptje, amely eredetileg a „Nailon pite” (Nailon pita) nevet viseli (ami számomra elég rosszul hangzik...).

7 megjegyzés:

Kriszta írta...

Gyönyörű és finom!

trollanyu írta...

Szia, nagyon jól néz ki ez a süti, szeretném én is megsütni. Azonnal fogyasztható vagy hagyni kell puhulni a lapokat? Klassz a blogod, sok finomság van itt, gratulálok:)

Bianka írta...

Gyönyörű szeletek

mariam írta...

Köszönöm szépen Kriszta! :-)

mariam írta...

Köszönöm szépen Trollanyu!
Másnapig állni kell hagyni, hogy megpuhuljanak a lapok.

Vicuska írta...

Látványos és finom sütemény!!!

mariam írta...

Így van Vicuska! :-)