2011. április 30., szombat
Csokis-vaníliakrémes kockák
Ez a sütemény a Csokis-vaníliakrémes csokoládétorta alapján készült, csupán a tészta mennyisége lett módosítva.
Tészta:
16 dkg puha vaj/ margarin
40 dkg cukor
4 tojás
1.6 dl tej
21 dkg liszt
8 dkg kakaó
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Fehér krém:
1 púpozott evőkanál zselatin (1 kis zacskó 9 g) + 5 evőkanál víz
2.4 dl tej
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
3 dl habtejszín
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr) / vagy 1 rúd vanília
2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges
Csokis krém:
1 púpozott evőkanál zselatin+ 5 evőkanál víz
2 tojás sárgája
9 dkg cukor
2.5 dl tej
20 dkg főzőcsokoládé
3 dl édes habtejszín
2 csomag habfixáló (ha szükséges)
Tetejére: csokoládé a díszítéshez
Lapok locsolásához: befőttlé (pl.meggy)
Elkészítés:
A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva.
Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-35 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.
Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre.
Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra.
A süteményt a formában fogjuk megtölteni.
A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc.
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.
A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk befőttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hűtőbe.
A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tűzről.
Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.
A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.
Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk.
Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Finom lehet ez a süti!Elviszem a receptet.:-)
Finom is lett, nyugodtan ki lehet próbálni, jó kiadós is lett! :-)
Nagyon jól néz ki és biztosan fincsi is! Formában készült, hogy ilyen szép szabályosak a szeletek?
Annyira csodás, szinte mértani pontossággal elvágott!
Nagyon finom lehet!
Nagyon éhes lettem:)
Annyira guszta!!!
Ezt előbb vagy utóbb én is kipróbálom!!!
Köszi a receptet!
Szia Pixie Pie!
Igen, formában, kapcsos formában.
Köszönöm Gesztenye, valóban finom lett, ballagásra készült, mindenkinek tetszett, és jó kiadós lett.
Köszönöm Fekete Pillangó, érdemes kipróbálni, finom volt.:-)
Gyönyörű szeletek
Megjegyzés küldése