2010. július 15., csütörtök
Zabpelyhes mákos keksz
Hozzávalók:
15 dkg lágy vaj / margarin
1 csipetnyi só
10 dkg kristálycukor
10 dkg lágy barna nádcukor (vagy kristálycukor)
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg zabpehely
3 púpozott evőkanál egész mák
15 dkg aprított étcsokoládé
5-10 dkg mazsola
1 citrom leve és héja
½ narancs leve
Elkészítés:
A vajat a csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrokat, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, a zabpelyhet, a mákot, mazsolát és a darabolt csokoládét. Ízesítjük a citrom levével, héjával és narancslével.
Kb. fél órára hidegre tesszük.
Amennyiben kicsit híg maradna a tészta, zabpelyhet adjunk még hozzá. Ez függhet a narancs és a citrom nagyságától.
A masszából kanállal diónyi darabokat sorakoztatunk egymástól kissé távolabbra sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd megnedvesített evőkanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12 perc alatt.
Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad, akkor jó, ha a széle pirulni kezd.
Mi nagyon szeretjük a zabpelyhes kekszeket, mindig dupla adag készül, mert állandóan rájárunk, és pillanatok alatt elfogy. Most is így történt....
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Zabpelyhes keksz bármikor, bármennyi és bármilyen jöhet :) guszta
A sorrend nálunk is hasonló...:-)
Megjegyzés küldése