2010. július 11., vasárnap

Datolyás érmék



Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
1 tojás
15 dkg lágy vaj/ vagy margarin
5 dkg zabpehely


Töltelék:

20 dkg magozott, apróra vagdalt aszalt datolya
5 dkg lágy vaj
10 dkg porcukor
5 dkg zabpehely
1 tojás

Elkészítés:

A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgéppel simára keverjük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 cm átmérőjű hengerré formázzuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe, vagy 1 órára a fagyasztóba tesszük.

A tésztát a hűtőszekrényből kivéve fél cm vastagságú szeletekre vágjuk, és a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A datolyából egy-két evőkanálnyit a díszítéshez félreteszünk.

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a datolyát, a cukrot és a zabpelyhet, majd állandó kevergetéssel enyhén megpirítjuk.
A masszát egy kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.

2 teáskanál segítségével a tölteléket a tésztakorongokon egyenletesen elosztjuk, végül a félretett datolyadarabokkal díszítjük.

Előmelegített sütőben sütjük ki kb. 180 °C-on (légkeveréssel kb. 160 °C-on) 150 perc alatt.

A megsült süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kb. 70 db lesz belőle.

A recept a Dr. Oetker receptjei között található.

Megjegyzés:

A tésztát inkább kinyújtanám legközelebb, és formával kiszaggatnám. Ugyanis a szeletelés után a korongokat nem győztem még alakítgatni kerekre, mert kissé eldeformálódtak a vágástól.
A datolyát nagyon szeretem, azért tetszett meg a recept, aztán amikor sütés után megkóstoltam, nem ízlett a sütemény, ízetlennek találtam, és már azt is megbántam, hogy egyáltalán hozzáfogtam.
De másnapra nagyon jól összeértek az ízei, mindenkinek nagyon tetszett, folyton rájártunk bekapni belőle egyet-egyet.
Vendégeim nem jöttek rá, hogy datolyás süteményt esznek, találgattak, mi lehet benne.
Kinézetre nem kifejezetten látványos, azonban ez nem zavart senkit sem.

2 megjegyzés: