2009. augusztus 18., kedd

Kakaókrémes sütemény




A tészta alapja: Tejfölsavós kevert tészta

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1,5 dl tejfölsavó
20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál citromlé
csipetnyi só
15 dkg puha vaj

Töltelék:

2 evőkanál liszt
2 dl tej
15 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj

10 evőkanál baracklekvár (kb.)

Tetejére: 1.5 dl tejszín habja, kakaópor

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, citromlevet, a savót és a sütőporral, sóval elkevert lisztet, majd jól kidolgozzuk.
Egy kisebb, sütőpapírral bélelt, kb. 18x30-as tepsibe simítjuk a masszát, széleinél kissé felhúzva a tésztát, hogy a közepe mélyebben legyen kb. 5 centivel.

Előmelegített, 200 C°-os sütőbe tesszük, 5 perc múlva lejjebb vesszük a lángot 180 C°-ra.
20 perc múlva 160 C°-ra vesszük le a hőt, így összesen 45 percig sütjük szép pirosra, majd még 10 percig hagyjuk az elzárt sütőben.
Nagyon finom, puha, szép magas tésztát kapunk belőle, bármilyen formában süthető, önmagában is fogyasztható, és tölthető is.

A krémhez a tejben elkavarjuk a lisztet, kis lángon folytonos keveréssel jól besűrítjük, még forrón elegyítjük a kakaóval elkevert cukorral, majd teljesen hagyjuk lehűlni.
Amennyiben nem lesz egyenletesen sima a massza, mixerrel keverjük ki.
A vajat habosra verjük, és jól kidolgozzuk a tejes masszával.

A tésztát 3 lapra vágjuk, minden lapot lekvárral átkenünk, majd a kakaós krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére is kerüljön belőle.
Hűtőbe tesszük dermedni, és amikor a krém megköt, tejszínhabbal bevonjuk, és kakaóporral vékonyan megszitáljuk.

Finom, mutatós, könnyű elkészíteni, vendégvárásra kiváló.

Nincsenek megjegyzések: