2019. március 26., kedd

Csokoládés habos szelet




Hozzávalók:

Tészta:

8 tojás
8 evőkanálnyi liszt
2 evőkanálnyi kakaópor
8 evőkanálnyi cukor
1 dl étolaj
½ csomag (6 gr) sütőpor

Krém:

1 csomag (40 gr) csokoládés/ vagy csokoládé ízű pudingpor
5 evőkanálnyi cukor
5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
6 dl tejszín (30 %-os)
10 dkg porcukor
1 csomag (20 gr) étkezési zselatin
1 dl víz

1 kis üveg narancslekvár (kb. 30-40 dkg)
1 dl Limoncello likőr (kb.)

Elkészítése:

A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáit, fokozatosan csorgatjuk hozzá az olajat, végül a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet szitáljuk hozzá.
A masszát sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű,  180 °C-os sütőben kisütjük. (kb. 30-35  perc)
Itt a tepsi mérete 24x37 cm, és elég magas tészta lesz belőle.

A krémhez a pudingport 5 evőkanálnyi cukorral és kevés tejjel egyneműre keverjük.
A maradék tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos masszát és az egészen apróra tördelt csokoládét, majd sűrűre főzzük.
Ha a csokoládé nem olvadna el teljesen, mire besűrűsödik, akkor még forrón keverjük át mixerrel.  Készíthetjük úgy is, hogy a csokit felolvasztjuk, és a kész, még forró pudinggal elegyítjük.
Többször kevergetve langyosra hűtjük.

1 dl vízben elkeverjük a zselatinport, hagyjuk, hogy megszívja magát, és kis lángon kevergetve áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel.

Az alaposan behűtött tejszínt jó habosra verjük, hozzáadva a porcukrot. (Kb. 1 órára be szoktam tenni a munka elkezdése előtt a mélyhűtőbe a tejszínt, így nagyon szép rajzosra felverhető.)
A pudingos krémet átkeverjük, kihabosítjuk, kis adagokban elkeverjük a tejszínhabbal.
Ebből a masszából két-három evőkanálnyit a zselatinhoz keverünk, majd azt így adjuk a teljes mennyiségű krémhez, állandó, laza keverés mellett.

A tésztalapot vízszintesen elfelezzük.
A lekvárt elkeverjük a likőr felével, megkenjük vele az alsó lapot, erre kerül a krém kétharmada.
A másik lapot ráhelyezzük a krémes felületre, meglocsoljuk a maradék likőrrel, és a krém megmaradt részét is rásimítjuk.

2-3 órára legalább, de legjobb másnapig hűtőben hagyni, hogy a krém jól megdermedjen. Kiadós vendégváró sütemény, szép magas lesz, könnyű, finom, habos krémmel.
A likőr nem kötelező, nálunk az ilyen italok egy idő után általában valamilyen süteményben végzik, azért került bele most is.

Nincsenek megjegyzések: