2016. március 20., vasárnap

Hókifli meggyel töltve

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg sertészsír
2 mokkáskanálnyi só
2.5 dl tej (kb.)
3 dkg élesztő
1 teáskanálnyi cukor

Töltelékhez: meggybefőtt (itt másfél üvegnyi kellett ehhez a mennyiséghez, kb. 50 dkg)

Elkészítés:

Fél bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni, felhabzani.
A zsírt habosra kavarjuk a sóval.

A kihabosított zsírhoz adjuk a lisztet, a felfutott élesztőt, és annyi tejet, hogy se túl kemény, se túl lágy tésztát kapjunk. A simára kidolgozott tésztát hengeresre formáljuk, kis adagokra osztjuk fel, és cipókat formálunk belőle. 

A munkafelületet folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon le nyújtáskor a tészta.
A cipókat kerek lappá nyújtjuk vékonyan, kb. 18-20 cm-es átmérőjű lapokra. A kerek lapokat 8 cikkre vágjuk, minden cikkbe 1-1 szép meggyszemet teszünk, és felsodorjuk, mint a kiflit.

Előmelegített, forró sütőben, kb. 190-200°C-on sütjük ki szép pirosra. Akkor jó, amikor a teteje is megpirosodik.

Amikor kivesszük a sütőből, még forrón megforgatjuk a kifliket szitált porcukorban.


 A tölteléket lehet variálni, lekvár, cukrozott mák, dió, stb., de ez a meggyes a legegyszerűbb, nem folyik ki, és könnyen a tésztába lehet csavargatni.
Annak ajánlom, aki szeret bíbelődni az aprólékos dolgokkal, aki a gyors megoldások híve, annak javaslom, inkább vendégségben egyen ilyen süteményt.
A recept megboldogult anyósomtól van, talán harminc éve csináltam utoljára. Arra emlékeztem, hogy nagy kedvencünk volt, és rémlett, mintha kicsit megviselte volna annak idején (is) a tűrőképességemet a sok apró tekergetés, hát nem csalt az emlékezetem. A türelmesebbje kisebb kerek lapokat nyújtson, és rengeteg apró kis kiflicskéknek örülhet, nekem ez a nagyság is bőven elég volt. 
Egy biztos, finom, és kiadós!


Nincsenek megjegyzések: