Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
20 dkg cukor
1 dl étolaj
15 dkg vaj / margarin
40 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 csomag (2x10 g) vaníliás
cukor ( legjobb a Bourbon)
2 dl tej
2 evőkanál kakaópor
1 üveg meggybefőtt
Krém:
4 dl meggylé
15 dkg cukor
2 csomag (2x40 g) puncs
ízű főzős pudingpor
25 dkg vaj/margarin
Máz:
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához a vajat kihabosítjuk,
apránként hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáit, az olajat.
A száraz adalékokat
elkeverjük egymással a kakaó kivételével, és a tejjel felváltva hozzáadjuk a
keveréket a vajas masszához.
Végül a tojások fehérjének
felvert habját forgatjuk bele óvatosan, kis adagokban.
A tészta egyik fele sárga
marad, másik felébe a kakaópor kerül.
Közepes méretű (kb. 32x28
cm), zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe halmozzuk evőkanállal a kétszínű
masszát, egymással váltakozva. A massza kissé lágyabb, ezért a két szín
egybefolyhat, de ez nem baj.
Tetejére a lecsepegtetett
meggy kerül.
Előmelegített 160-170
°C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.
A krémhez a pudingport a
cukrozott meggylében sűrűre főzzük kis lángon, folytonos keveréssel. Ha nincs
elég meggylé, ki lehet pótolni egy kis vízzel.
Hideg vízbe állítjuk a
pudingos krémet, időnként megkevergetve kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk, és a
pudingos masszát kis adagokban hozzáadva, egynemű krémet keverünk.
A krémet a tésztára
simítjuk, hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd a csokimázzal bevonjuk.
Eddig a hivatalos recept.
Nálam ez úgy módosult,
hogy fagyasztott meggyel készítettem.
Maradt még valamennyi
meggy, ami nem került a tésztába, ezt a krémbe szerettem volna belekeverni.
Valószínűleg túl nedves volt a meggy, és kicsapódott a zsiradék az amúgy nagyon
jó állagúra sikerült krémemben. Szóval, nem érdemes kapkodni…
Így nem lett kenhető és
nem lett tökéletes (látszik is a képen), csak nagyon vékony rétegben került
belőle a sütire.
Tetejére még 5 dl habtejszínből 1
habfixálóval készült tejszínhabot halmoztam, és a csokimáz csak rá lett
csorgatva.
A süti nagyon finom lett,
ettől függetlenül.
Forrás: No Salty (Vidék
íze 2009 októberi számából)
2 megjegyzés:
Fantasztikusan jo!
Liebe Grüsse aus Wien
Köszönöm Traude!:-)
Látom, ügyesen megy a magyar nyelv, gratulálok! :-)
Megjegyzés küldése