2013. január 3., csütörtök

Kakaós meggyes sütemény



Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás
20 dkg cukor
1 dl étolaj
15 dkg vaj / margarin
40 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 csomag (2x10 g) vaníliás cukor ( legjobb a Bourbon)
2 dl tej
2 evőkanál kakaópor
1 üveg meggybefőtt

Krém:

4 dl meggylé
15 dkg cukor
2 csomag (2x40 g) puncs ízű főzős pudingpor
25 dkg vaj/margarin

Máz:

10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A tésztához a vajat kihabosítjuk, apránként hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáit, az olajat.
A száraz adalékokat elkeverjük egymással a kakaó kivételével, és a tejjel felváltva hozzáadjuk a keveréket a vajas masszához.
Végül a tojások fehérjének felvert habját forgatjuk bele óvatosan, kis adagokban.
A tészta egyik fele sárga marad, másik felébe a kakaópor kerül.

Közepes méretű (kb. 32x28 cm), zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe halmozzuk evőkanállal a kétszínű masszát, egymással váltakozva. A massza kissé lágyabb, ezért a két szín egybefolyhat, de ez nem baj.
Tetejére a lecsepegtetett meggy kerül.
Előmelegített 160-170 °C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.

A krémhez a pudingport a cukrozott meggylében sűrűre főzzük kis lángon, folytonos keveréssel. Ha nincs elég meggylé, ki lehet pótolni egy kis vízzel.
Hideg vízbe állítjuk a pudingos krémet, időnként megkevergetve kihűtjük.

A vajat kihabosítjuk, és a pudingos masszát kis adagokban hozzáadva, egynemű krémet keverünk.

A krémet a tésztára simítjuk, hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd a csokimázzal bevonjuk.

Eddig a hivatalos recept.

Nálam ez úgy módosult, hogy fagyasztott meggyel készítettem.
Maradt még valamennyi meggy, ami nem került a tésztába, ezt a krémbe szerettem volna belekeverni. Valószínűleg túl nedves volt a meggy, és kicsapódott a zsiradék az amúgy nagyon jó állagúra sikerült krémemben. Szóval, nem érdemes kapkodni…
Így nem lett kenhető és nem lett tökéletes (látszik is a képen), csak nagyon vékony rétegben került belőle a sütire.
Tetejére még 5 dl habtejszínből 1 habfixálóval készült tejszínhabot halmoztam, és a csokimáz csak rá lett csorgatva.
A süti nagyon finom lett, ettől függetlenül.


Forrás: No Salty (Vidék íze 2009 októberi számából)



2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Fantasztikusan jo!
Liebe Grüsse aus Wien

mariam írta...

Köszönöm Traude!:-)
Látom, ügyesen megy a magyar nyelv, gratulálok! :-)