2012. november 5., hétfő

Kókuszos sütemény 3.



Ez a piskóta ideális a maradék tojásfehérjék felhasználásához, most 4 tojásfehérje lett felhasználva egész tojásokkal kombinálva.
Számítsunk rá, hogy meglehetősen kiadós mennyiség, ha kisebb létszámra sütünk, érdemes arányosan csökkenteni a mennyiséget.


Hozzávalók a tésztához:

7 tojás fehérje
3 tojás
30 dkg cukor
7 evőkanál forró víz
3 evőkanál olaj
10 dkg liszt
  8 dkg zabliszt(vagy tetszés szerint sima liszt is jó)
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

2 csomag karamell ízű pudingpor
5 dl tej
3 tojás sárgája
20 dkg porcukor
3 evőkanál feketekávé / vagy 3 mokkáskanál neszkávé
25 dkg vaj / margarin

Tetejére csokimáz:

3 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
10 dkg vaj

Elkészítés:

A forma mérete: 38 X 24 cm, 5 cm magas tészta lesz belőle.


Tészta készítése:

A 10 tojásfehérjét felverjük habosra, lassan hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként belekeverjük a 3 tojás sárgáját.
Óvatosan belecsorgatjuk a vizet és az olajat, végül az előzőleg elkevert száraz hozzávalókat forgatjuk a habos keverékbe.

A masszát sütőpapírral bélelt közepes méretű formába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 170 °C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt. (hőlégkeveréses sütőben 150 °C ).
A sütő ajtaját érdemes picit kitámasztani egy hurkapálcikával, hogy a gőz szabadon el tudjon távozni ahhoz, hogy szép magas piskótánk legyen.

A tésztát hagyjuk a tepsiben hűlni, majd borítsuk ki lisztezett felületre, és húzzuk le róla a papírt.
3 lapra vágjuk. Vigyázni kell, mert kissé törékeny a tészta, ha már felvágtuk.
Ha netán eltörne az összeállításnál, a töltésnél  össze lehet illeszteni a darabokat, lényeg, hogy az maradjon épségben, amelyik a tetejére kerül.

Krém készítése:

A pudingporokat elkeverjük 15 dkg cukorral, a 3 tojás sárgájával, a kávéval és annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes massza legyen belőle.
A maradék tejet felforraljuk, kis adagokban hozzácsorgatva a pudingos masszához, és állandó keveréssel sűrűre főzzük. (Ehhez másik edényt használtam, nem azt, amiben a tejet forraltam, így nem ragadt le a puding.)
Időnként megkevergetve hagyjuk kihűlni. Hideg vízbe állítva az edényt, gyorsabban haladunk.

A vajat kihabosítjuk 10 dkg porcukorral, majd kanalanként hozzáadva a lehűtött pudingos masszát, egynemű krémet keverünk belőle.

A lapokat megtöltjük úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. A két alsó lapot a krém alatt lekvárral kenjük meg.

Tetejére csokimáz kerül:

A cukrot elkeverjük a kakaóval, a vízzel, és kis lángon kevergetve összeolvasztjuk. 
Levesszük a tűzről, és a vajat is elkeverjük benne.

Amikor megdermed a csokoládé, meleg vízbe mártott, éles, hosszú élű késsel szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Meleg víz, vágás, késtörlés..., ismétlés.... :-)

Ez a recept megjelent a „Reformnasik” blogomon gluténmentesen elkészítve. Olyan finomra sikerült, hogy gondoltam, ide is felteszem, hátha kedvet kap hozzá más is.

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Finom volt!

Szép napot

mariam írta...

Kedves Traude!
Köszönöm szépen, valóban finom volt!:-)
Látom, egyre jobban megy a magyar tanulás!:-)
Üdvözlettel:
Marica