Hozzávalók:
1.5 kg alma (kb. 6-8 db)
8 tojás
3 evőkanál víz
15 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 evőkanál kakaópor
Krém:
5 dl tej
2 csomag (80 g) vanília ízű pudingpor
18 dkg porcukor
25 dkg margarin
Bevonat: csokimáz / vagy 1
db tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
Egy közepes méretű (20 x 32 cm kb.) tepsit alufóliával
kibélelünk.
A tisztított almát
szeletelve elterítjük a tepsiben.
A tojások fehérjét kemény
habbá verjük a cukor felével.
A tojások sárgáit a maradék
cukorral, és a kanalanként hozzáadott vízzel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a
sütőporos, szitált lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A massza felét rásimítjuk
az almarétegre, másik felébe belekeverjük a kakaóport, és így öntjük a sárga
masszára.
Előmelegített, 180 °C-os
sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőtől függhet a sütésidő.
Ha bizonytalanok
vagyunk, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.
A krémhez a pudingport a
cukor felével a szokásos módon megfőzzük, időnként megkevergetve hagyjuk teljesen
kihűlni.
A margarint a cukorral jó
alaposan kihabosítjuk, majd a pudingot kanalanként elkeverjük benne.
Egyenletes, sima krémet kell kapnunk.
A kihűlt almás tésztát
tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, a krémet rásimítjuk.
Így a tészta alulra kerül, középen az almás réteg, keveredve a sárga és barna tésztával, tetején a krémmel.
Végül csokimázzal bevonjuk.
Csokimáz: 10 dkg vaj + 10
dkg porcukor + 3 evőkanál kakaópor összeolvasztva kis lángon, folytonos
keveréssel.
2 megjegyzés:
Tetszik! :) Kipróbálnám szívesen, mindig csak hallottam az almás krémesről.
Akkor rajta, mert finom lett!:-)
Megjegyzés küldése