2011. december 11., vasárnap

Almás csokis kevert sütemény



Hozzávalók:

3 db tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor (12 gr)
10 dkg aprított étcsokoládé
30 dkg tisztított, reszelt alma
½ citrom leve és reszelt héja

Töltelék: baracklekvár

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral jó alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a kakaóval, citromhéjjal és sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a citromlével meglocsolt almareszeléket. Végül a csoki darabkákat is hozzáadjuk.

Közepes méretű (itt: 37 x 22 cm), kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a masszát, előmelegített kb. 170-180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 30-35 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük!

A kihűlt süteményt kiborítjuk, félbevágjuk, és lekvárral kenjük.
Tetejére csokimáz került volna..., ha nem fogy el a kakaópor. Így porcukorral lett megszórva.
Durvára darabolt dióval is meg lehet hinteni, vagy mehet rá szeletelt mandula is. Keverhetünk a tésztába is dióféleségeket, vagy akár mazsolát, többféle módon lehet variálni tetszés szerint, nem létszükséglet, hogy lekvár kerüljön bele.

Az alaprecept tulajdonképpen a következő: 3 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 30 dkg reszelt alma, és önmagában is finom.
A receptet kb. 35 éve ismerem, általában akkor veszem elő, amikor nincs kedvem sütni, mivel viszonylag gyorsan elkészül, és nem kell rajta gondolkodni.

4 megjegyzés:

Gerdi írta...

Nekem Anyósomtól van hasonló receptem, egyszer-kétszer sütöttem is. Ha még sütök ilyet, lekvár is fog bele kerülni, az már biztos!

mariam írta...

Próbáld csak meg, biztos fog ízleni! :-)

Katalinka3. írta...

A minap elkészítettem a sütidet.Nagyon fííínom lett. Csak azt kérdezném Tőled, hogy 25 dkg liszttel, nem lenne-e könnyebb a tésztája? Nekem kicsit nehéznek tünt. Bár hozzáteszem, a reszelt alma levét nem tettem bele a tésztába. Üdv. Katalinka3.

mariam írta...

Szia!
Nem szűröm le a levétől az almát, és így pont jó,biztosan ezért érezted talán kicsit szárazabbnak.
Üdv!