2011. június 12., vasárnap

Cseresznyés piskóta



Hozzávalók:

6 tojás
25 dkg vaj/ margarin
25 dkg porcukor
17 dkg liszt
½ citrom leve és reszelt héja
½ csomag sütőpor (6 gr)

kb. 50 dkg tisztított cseresznye
őrölt fahéj

Elkészítés:

A tésztához a vajat csipetnyi sóval habosra kavarjuk, kisebb adagokban hozzáadva a cukrot, jól kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit.
Közben lassacskán belecsorgatjuk a citromlevet is.
Belekeverjük a sütőporral és a citromhéjjal elkevert lisztet, és óvatosan forgatjuk hozzá a kemény habbá vert fehérjét.

Kikent, lisztezett közepes méretű (kb. 37 x 22) tepsibe simítjuk a masszát, tetejét megszórjuk cseresznyével, és meghintjük fahéjjal.
Előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki szép pirosra kb. 30 perc alatt.
Kockára vágva, porcukorral hintve kínáljuk.
Kb. 24 db lett belőle.

Ha nem akarjuk, hogy a cseresznye leüljön a tészta aljára, előtte forgassuk meg lisztben. Ősrégi módszer, valaki egyszer kitalálta, azóta ennek megfelelően hirdetik az igét, mint nagy aranyigazságot.
Nekem persze ettől eltekintve szinte mindig leül így is, úgy is, ezért most fellázadtam, és ezt ki is hagytam.
A sütemény nagyon eteti magát, könnyű, laza tésztával, nem fog sokáig állni.
Ha leszámítjuk a cseresznye-pucolás tötyörgős műveletét, még gyorsan el is készül.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

De szeretem! Engem sem zavar, ha a cseresznye vagy bármelyik gyümölcs a sütemény alján landol, az a fő, hogy legyen benne :)

mariam írta...

Vicuska, mi is ezt mondtuk! :-)