2011. február 16., szerda

Túrós-tepertős pogácsa



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
2.5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
25 dkg túró
25 dkg margarin/vaj
1 dl kefir / vagy tej
20 dkg tepertő
Ízlés szerint bors, só a tepertő ízesítéséhez

Tetejére kenéshez: tojásfehérje

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a túrót, a margarint, és annyi kefirt vagy tejet, hogy rugalmas, sima tésztát tudjunk belőle gyúrni.

A keverőtálban tiszta konyharuhával letakarva kb. 45 percen keresztül kelesztjük szoba hőmérsékleten.

A tésztát kinyújtjuk lisztezett felületen téglalap formára, tetejére szórjuk a darált tepertőt, amelyet előzőleg megsóztunk, borsoztunk ízlés szerint.

A tészta felénk eső részét visszahajtjuk egyharmadával, a felső részét erre a dupla rétegű részre ráhajtjuk.
A bal oldalát jobbra hajtjuk szintén harmadával, és a jobb oldalt balra hajtjuk a tetejére.

A tésztát kissé lelapítjuk sodrófával, és letakarva hagyjuk pihenni 20- 30 percet.

Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük nyújtás után, 15 perc pihenési időt betartva, iránya mindig ugyanaz maradjon.
Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagságra. Ne nyújtsuk ki túl vékonyra, mert nem lesz elég réteges!
Tetejét kissé mélyebben kockázva beirdaljuk, és közepes nagyságú (4-5 cm) pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat az alsó szélüknél két kezünk között kicsit megforgatjuk, megsodorgatjuk, így a felső bevagdalt része szebben megnyílik.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabbra.
A tepsiben hagyjuk még pihenni kb. 10 percet, kenjük meg a tetejüket felvert tojással (vagy csupán fehérjével, vagy sárgájával).
A tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akadályozni fogja a pogácsa felemelkedését!

Előmelegített, 200-220 °C – os fokos ütőben sütjük ki szép pirosra kb. 20 perc alatt.

5 megjegyzés:

Ditta írta...

Nagyon csalogatóra sikerült a pogi:-)

mariam írta...

Köszönöm szépen, kicsit megpirult ugyan, de még pont határeset, finom ropogós lett. :-)

Wienermädel + Co írta...

Noch besser, liebe Marika
LG Traude

mariam írta...

Danke Traude! :-)

Anikó írta...

Nagyon guszta ki fogom próbálni:))