2010. december 22., szerda
Narancsos omlós keksz
Hozzávalók:
1 db narancs reszelt héja
2-3 evőkanál narancslé
5 dkg cukrozott narancshéj
25 dkg lágy vaj / margarin
20 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 tojás
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
pici só
Töltelék:
15 – 20 dkg narancsdzsem
Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a cukorral.
Adjuk hozzá a reszelt és az aprított cukrozott narancshéjat, a tojás sárgákat és a tojást. Végül dolgozzuk bele a sütőporos lisztet, narancslevet.
Formázzunk belőle cipót, fóliába csomagolva hideg helyen pihentessük egy éjszakán át.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, szaggassuk ki tetszőleges formával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgassuk őket, és előmelegített 180 °C – os sütőben süssük ki 8-10 perc alatt.
Két-két lapocskát lekvárral töltsünk meg, a sütemények tetejét vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Jól záródó fém-vagy műanyag dobozban két-három hétig is eltartható a sütemény.
A receptet egy régi Nők Lapjában találtam, az eredeti leírás a következőket javasolja a töltelékhez:
15 dkg őszibaracklekvár
2 evőkanál őszibaracklikőr
2 csepp zöld ételfesték
15 dkg málna-, vagy ribizlilekvár
2 evőkanál málnaszörp
15 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál barackpálinka
5 dkg vaníliás cukor
Három külön edényben 1-1 percig forrósítsuk az őszibaracklekvárt az őszibarack likőrrel és az ételfestékkel, a málna-, vagy ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt a barackpálinkával.
Szitakanálban törjük át mindegyiket, majd hagyjuk kissé hűlni.
A felső lapokat szórjuk meg vastagon vaníliás porcukorral.
Az alsó lapokat lakvárral kenjük meg, tetejükre a cukrozott lapocskák kerülnek.
Kb. 60 darab lesz belőle, nem számoltam, nálunk menet közben is fogyott.
Nagyon finom, tudom ajánlani!!!
Nálam házilag készült narancsdzsem a töltelék, beírom a receptjét, hátha valakit érdekel.
Narancsdzsem:
2 kg narancsot alaposan megsikálunk, a héját vékonyan levágjuk, vékony szeletekre vagdossuk. A héja alatti fehér részt lehántjuk, a narancsszeleteket felvagdossuk, a magokat kiszedegetjük.
1 citromot szintén ugyanígy előkészítünk, a naranccsal elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, és megfőzzük. Az elpárolgott vizet menet közben pótoljuk.
Amikor a gyümölcsök héja teljesen megpuhul, hozzáadunk 1.2 kg cukrot, és időnként megkevergetve lassú tűzön addig forraljuk, míg jól besűrűsödik.
Üvegekbe töltjük, pici tartósítószert teszünk a tetejére (tartósítószerrel elkevert vízbe mártott fóliával lekötjük), és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ez a recept a Mini Magyar Konyhában jelent meg.
A főzési időre a cukorral együtt 15-20 percet ír, de több kellett ahhoz, hogy jól besűrűsödjön, nem emlékszem mennyire, még tavasszal készítettem.
Azóta nagyon-nagyon finomra érlelődött, és most eljött a rendkívüli alkalom, hogy felhasználásra kerüljön...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Épp tegnap sütöttem egy nagy dobozzal-tavaly fel is tettem a blogomra. Szerintem ez az egyik legeslegfinomabb linzer, mi imádjuk!!!
Én a Lajos Mari féle Karácsonyi receptes könyvben találtam. Szerintem mindenféle lekivel finom nagyon!
Az lemaradt, bocs, hogy a házi narancslekvár- az a legtökéletesebb hozzá!
Juj nagyon gusztán néz ki
Igen, lehetett volna hangsúlyozni, de gondoltam kitalálja mindenki abból is, hogy hagytam érlelődni rendkívüli alkalomra a lekváromat, és nem nyúltam hozzá mostanáig... :-)
Valószínű a Lajos Mari receptes rovatából lett annak idején kivágva a leírás, így biztos is, hogy az ő receptje.
Köszönöm Bianka! :-) és még milyen finom!!!
Még annyit, hogy úgy volt a recept az újságban, hogy "Adventi narancsos keksz".
Kedves Mariam!
Ezúton szeretnék Békés Boldog Karácsonyt kívánni Neked és a Szeretteidnek!
Szeretettel:
TücsökBogár
Kllemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD
Köszönöm szépen TücsökBogár, viszont kívánok én is minden jót az ünnepek alkalmából! :-)
Köszönöm szépen Mézigörl, viszont kívánom szeretettel! :-)
Jöttem, láttam:-) Azért nem teljesen ugyanaz a recept, én a héjakat nem tettem bele, meg vizet sem tettem hozzá. De olyan szép színe van s olyan selymes fénye, hogy ha még nekirugaszkodok, jövök a receptért!
Megjegyzés küldése