2010. december 26., vasárnap

Csíkos sütemény



Hozzávalók a tésztalapokhoz:

Mákos lap:

1,5 dl tejföl
1 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál darált mák

3. Kakaós lap:

Ugyanazok a hozzávalók, csak mák helyett 5 evőkanál kakaópor kerül bele, és 2-3 evőkanál tej.

3. Diós tésztalap:

Ugyanazok a hozzávalók, mint a mákos lapnál, csak mák helyett 5 evőkanál darált dió kerül bele.

Krém:

1 liter tej
8 evőkanál búzadara
2 csomag (20 gr ) vaníliás cukor
25 dkg porcukor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj/ margarin

Tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

Az első laphoz kikeverjük a hozzávalókat, majd sütőpapírral bélelt gázsütő méretű (kb. 30x30 cm) tepsibe simítjuk a masszát. A massza vékonyan fog elterülni a sütőlapon.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt kisütjük. Kb. 1 centis vékony lapot fogunk kapni.
Pár perc múlva enyhén lisztezett munkalapra óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ugyanígy készítjük el a diós lapot, végül a kakaósat.

A krémhez a tejet felforraljuk, lassan beleszórjuk a búzadarát, miközben habverővel folyamatosan kevergetve kis lángon 3-4 percig főzzük.
Lehúzzuk a tűzről az edényt, szorosan lefedjük, és hagyjuk pihenni további 5 percet, hogy megduzzadjon a dara.
Sűrűbb tejbegrízt kapunk, amit hagyunk kihűlni.
Amennyiben gyorsabban szeretnénk lehűteni, állítsuk egy hideg vízzel teli másik edénybe, és időnként kavargassuk meg.

Közben a puha vajat kihabosítjuk, a cukrokat kanalanként adagolva hozzá, egynemű krémmé keverjük, végül a hideg tejbegrízzel elegyítjük.

Megtöltjük a lapokat, alulra kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére a diós.
A sütemény tetejére is hagyjunk krémet, amire csokoládéreszeléket szórunk.

Szép magas, mutatós süteményünk lesz (kb. 5 centis), és nem utolsó sorban kiadós vendégváró.
Egyszerű elkészíteni, előző nap készítsük el, hogy másnapig összeérjenek az ízek.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kb. 40 szelet lesz belőle.

A sütemény receptjét a Ráma kiadványában találtam.

12 megjegyzés:

Dia írta...

Mentem a receptet, bár van hasonló, de tetszik nagyon!

Bianka írta...

Gyönyörű

Bonbon mánia írta...

Nassoló!
Ez egyszerűen csodás.
Azt hiszem szilveszterre ki is próbálom, köszi a receptet!

mariam írta...

Érdemes kipróbálni, finom lett!

mariam írta...

Köszönöm Gesztenye,próbáld csak ki! :-)

mariam írta...

Köszönöm szépen, Bianka! :-)

Viki írta...

Mióta rátaláltam erre a receptre, már számtalanszor elkészítettem! Nagyon ízlik az egész családnak! :)

mariam írta...

Nekünk is nagyon ízlett! :-)

Vicuska írta...

Másnál találtam a receptre és szerelem volt első látásra, megsütöttem, nem csalódtam,- finom és mutatós, ünnepi süti!

mariam írta...

Még most is jó érzés ránézni, valóban nagyon finom volt! :-)

Névtelen írta...

Dia,milyen hasonlo recepted van?
Leirod nekem?
Idus

mariam írta...

Szia Idus!
Ezt az ő oldalán kérdezd meg Diától, mert ott fogja őt megtalálni az üzeneted:
http://fozni-jo.blogspot.hu/
Üdv!