2010. december 26., vasárnap
Csíkos sütemény
Hozzávalók a tésztalapokhoz:
Mákos lap:
1,5 dl tejföl
1 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál darált mák
3. Kakaós lap:
Ugyanazok a hozzávalók, csak mák helyett 5 evőkanál kakaópor kerül bele, és 2-3 evőkanál tej.
3. Diós tésztalap:
Ugyanazok a hozzávalók, mint a mákos lapnál, csak mák helyett 5 evőkanál darált dió kerül bele.
Krém:
1 liter tej
8 evőkanál búzadara
2 csomag (20 gr ) vaníliás cukor
25 dkg porcukor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj/ margarin
Tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé
Elkészítés:
Az első laphoz kikeverjük a hozzávalókat, majd sütőpapírral bélelt gázsütő méretű (kb. 30x30 cm) tepsibe simítjuk a masszát. A massza vékonyan fog elterülni a sütőlapon.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt kisütjük. Kb. 1 centis vékony lapot fogunk kapni.
Pár perc múlva enyhén lisztezett munkalapra óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk a papírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ugyanígy készítjük el a diós lapot, végül a kakaósat.
A krémhez a tejet felforraljuk, lassan beleszórjuk a búzadarát, miközben habverővel folyamatosan kevergetve kis lángon 3-4 percig főzzük.
Lehúzzuk a tűzről az edényt, szorosan lefedjük, és hagyjuk pihenni további 5 percet, hogy megduzzadjon a dara.
Sűrűbb tejbegrízt kapunk, amit hagyunk kihűlni.
Amennyiben gyorsabban szeretnénk lehűteni, állítsuk egy hideg vízzel teli másik edénybe, és időnként kavargassuk meg.
Közben a puha vajat kihabosítjuk, a cukrokat kanalanként adagolva hozzá, egynemű krémmé keverjük, végül a hideg tejbegrízzel elegyítjük.
Megtöltjük a lapokat, alulra kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére a diós.
A sütemény tetejére is hagyjunk krémet, amire csokoládéreszeléket szórunk.
Szép magas, mutatós süteményünk lesz (kb. 5 centis), és nem utolsó sorban kiadós vendégváró.
Egyszerű elkészíteni, előző nap készítsük el, hogy másnapig összeérjenek az ízek.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kb. 40 szelet lesz belőle.
A sütemény receptjét a Ráma kiadványában találtam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Mentem a receptet, bár van hasonló, de tetszik nagyon!
Gyönyörű
Nassoló!
Ez egyszerűen csodás.
Azt hiszem szilveszterre ki is próbálom, köszi a receptet!
Érdemes kipróbálni, finom lett!
Köszönöm Gesztenye,próbáld csak ki! :-)
Köszönöm szépen, Bianka! :-)
Mióta rátaláltam erre a receptre, már számtalanszor elkészítettem! Nagyon ízlik az egész családnak! :)
Nekünk is nagyon ízlett! :-)
Másnál találtam a receptre és szerelem volt első látásra, megsütöttem, nem csalódtam,- finom és mutatós, ünnepi süti!
Még most is jó érzés ránézni, valóban nagyon finom volt! :-)
Dia,milyen hasonlo recepted van?
Leirod nekem?
Idus
Szia Idus!
Ezt az ő oldalán kérdezd meg Diától, mert ott fogja őt megtalálni az üzeneted:
http://fozni-jo.blogspot.hu/
Üdv!
Megjegyzés küldése