2010. január 3., vasárnap

Elisenlebkuchen



Híres nürnbergi aprósütemény, liszt nélküli mézes.
A receptet a Németországban élő Zsuzsi barátnőmtől kaptam, ő készítette el a süteményt, és a fotók is tőle vannak.
Köszönöm szépen! :-)

Hozzávalók:

47 dkg cukor (fele cukor - fele folyékony szaharin)
6 tojás
1 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg mogyoró, durvára vágva
20 dkg mogyoró finomra darálva
10 dkg dió, durvára vágva
10 dkg Orangeat (kandírozott narancshéjkockák) finomra vágva
10 dkg Citronat (kandírozott citromhéjkockák) finomra vágva
20 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék

Tetejére:

csokibevonó
darabos mogyoró v. dió

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg a cukor feloldódik. A mogyorót, a diót, a kandírozott gyümölcshéjakat és a mézes fűszert összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Hűvös helyen (de nem a hűtőben!) 24 órát hagyjuk letakarva pihenni.

A kezünk ügyébe egy tálkába vizet készítünk, mivel a massza ragadhat.
Golyókat formálunk, majd villával ellapítjuk a tepsiben, és a széleit is kiegyenlítjük.
200 °C-on előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük.
A mézesek belül még egy kicsit puhák maradjanak, sütés után hagyjuk őket kihűlni.
Ebből a masszából kb. 40-45 darab lesz.

A felolvasztott csokoládéval bekenjük tetszés szerint a tetejét, és megszórjuk durvára vágott mogyoróval vagy dióval, vagy kandírozott cseresznyedarabokkal.

Dobozba tesszük, és egy kis pohár vizet állítunk a sütik mellé, így puhák maradnak. Néha ellenőrizzük a sütik puhaságát, és esetleg a pohár vizet el is távolíthatjuk.

Az eredeti mézes puncsos bevonóval készül.

Hozzávalók:

13 dkg porcukor
2 evőkanál rum
2 evőkanál vörösbor

Az adalékokat simára keverjük, a mézesek tetejét a masszába mártjuk, majd száradni hagyjuk őket. Míg a bevonat nem száradt meg, tehetünk rá tetszés szerint mogyorót, vagy színes kandírozott gyümölcsöket.

Zsuzsi utólagos megjegyzése a recepthez:

A német Lebkuchen cukorral készült eredetileg, később aztán bizonyos cukrászok megalkották a Honigkuchen-t (mézes süti) meg a Gewürzkuchen-t ( fűszeres süti).
A modern világban aztán ezek keveredtek egymással, háborúk törtek ki a készítők között.
Mindenesetre a Lebkuchen nem feltétlen mézzel készülhet, hanem leginkább cukorral.
Az Elisenlebkuchen igen kényes egy dolog, nem is szabadna így nevezni, mert csak az eredetit szabad így hívni. Abba se liszt, se sütőpor nem kerülhet.

6 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Alles Gute für 2010 aus Wien !!

mariam írta...

Danke Traude! :-)
Alles Gute!!! :-) Marica

trinity írta...

Ugye, milyen finom Marica???
Nálunk is sikeres volt..Nagyon szépek a tiédek!
Mondjuk én nem értettem, miért hívják mézesnek, hisz csak a fűszerkeverék mézeshez való benne, először azt hittem, kimaradt nálam a receptből. De nem, ezt így kell...

Névtelen írta...

Hol van a méz??

á la carte kulinaria írta...

Jól hangzik : ))

mariam írta...

Ez a barátnőm sütése.. :-)
Én is azt furcsállottam egyébként, hogy akkor mitől mézes? Valószínű attól, hogy a fűszerkeverék miatt arra az ízre emlékezetet... :-)