2017. július 20., csütörtök

Kapros túrós lepény




Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
pici só
12 dkg szobahőmérsékletű margarin/vaj
1 evőkanálnyi cukor
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 db tojás

Töltelék:

1 kg túró
15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
1 dl tejföl
3 evőkanálnyi búzadara
2 csomag vaníliás cukor (Bourbon), 24 gr
4 tojás sárgája
5 tojás fehérje habja
1 csokor aprított friss kapor (ha netán nincs, ízlés szerint szárított kapor, de finomabb friss kaporral)

Tetejére:

1.5-2 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 csomag (12 gr) vaníliás cukor, Bourbon

Elkészítés:

A tésztához a langyos tejben egy kiskanálnyi cukrot feloldunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felemelkedjen, buborékossá váljon kb. 5-10 perc alatt.

A lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, elmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a tojást, végül a felfuttatott élesztőt. A tésztát egyneműre dagasztjuk a robotgép dagasztó spiráljával. Kissé lágyabb tésztát kapjunk, ha szükségszerű, adhatunk még hozzá apránként egy kis tejet/tejfölt, vagy akár vizet is.
Az edényt tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a tésztát megkelni duplájára, kb. 30 perc alatt.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra

A töltelékhez a túrót kikeverjük a cukrokkal, a tojások sárgáival, a darával, és a tejföllel. Ha darabos a túró, érdemes átmixelni, hogy krémes állaga legyen. A fél kilós zacskós túrók általában durvábbak, a negyed kilós kiszerelésűek krémesebb, finomabb állagúak, ezt az utóbbit nem is kell passzírozgatni. Hozzáadjuk az aprított kaprot, és amikor már a tepsiben lévő tésztára kennénk, akkor lazán, egyenletesen beleforgatjuk a tojások keményre vert habját is.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy egy gáztepsibe tudjuk illeszteni. A tepsit zsiradékkal kikenjük, enyhén megszórjuk liszttel, majd így tesszük bele a tésztalapot. A széleinél kissé ráhúzzuk a tepsi oldalára, hogy pereme legyen a tésztának.
A tölteléket egyenletesen rákenjük a tésztára, tetejére tejfölt simítunk, amit előzőleg egy tojás sárgájával és vaníliás cukorral kevertünk el.

A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35-40 perc alatt kisütjük a lepényt.


2 megjegyzés:

Gerdi írta...

Ez az a sütemény, amit még nem mertem kipróbálni. Tavasszal, mikor friss kapor volt a kertben, meg is vettem hozzá a túrót, aztán mégis más lett belőle. Nem tudom, hogy szeretném-e, mert számomra a kapor sós sütemények és ételek fűszere. A kapros-juhtúrós lepény örök kedvenc. Pedig biztos finom, ránézésre mindenképpen. Előbb-utóbb mégis nekibátorodok, mert kíváncsi vagyok rá!

mariam írta...

Szia Gerdi! Gyerekkorunkban gyakran készítették otthon, nagyon szerettük.A kaprot ki nem álltam, rá sem bírtam nézni, így egyik fele mindig kapor nélkül maradt. Most már azért megbarátkoztam vele, és szívesen megeszem kaporral is. :-)