Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 egész tojás
2 dl forró víz
1 csipetnyi só
Krém:
5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
½ rúd vanília / vagy 1
csomag (10 g)
Bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy kb. 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk
a zsírt és a sót, és felforraljuk.
Amikor a zsír is felolvadt
teljesen, beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, míg össze nem áll
(2-3 perc).
Levesszük a tűzről, és míg
forró, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, külön-külön jól elkeverve.
Egy sütőpapírral bélelt
sütőlapra 6 cm
távolságra egymástól dió nagyságú halmokat rakunk, és így pihentetjük a tésztát
egy órán keresztül.
(Az ügyesebbje nem bíz
semmit a véletlenre, és cakkos csőrű kinyomózsákkal készíti a halmokat, hogy
szép redős legyen a tészta.)
A tészta sütésére
ügyelnünk kell!
Egyenletes, jó meleg
sütőbe tesszük a tésztát, és 15 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, mert a
halmok összeesnek.
15-20 percnyi sütés után
még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Ha nem sül eléggé
ropogósra, rövidesen ellágyul.
Sütés után az alját félig
levágjuk a fánkoknak, hártyás belsejét kiszedjük, és az üregbe vaníliakrémet
töltünk.
Vaníliakrém:
A tojásfehérjéket
habüstben a cukor kétharmadával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét
felforraljuk a vaníliával.
A tojássárgájákat
elkeverjük a megmaradt cukorral, a maradék hideg tejjel, a liszttel, majd
lassan hozzácsorgatjuk a forró tejet.
Addig főzzük kis lángon
folytonos kavarással, amíg olyan sűrű lesz, hogy a lábas aljától elválik. (Én
egy kicsit hamarább ráuntam a főzésre.)
Levéve a tűzről, és amíg
forró, lazán, részletekben hozzáadjuk a tojásfehérje habot.
Töltés után a fánkok
tetejét vaníliás cukorral szórjuk meg, vagy még töltés előtt karamellkrémbe
mártjuk.
Karamellkrém:
20 dkg cukrot világos
sárgára pirítunk. Pár csepp ecetet is adunk hozzá, ami sokáig nyúlósan tartja.
A fánkok tetejét óvatosan
belemártjuk a karamellbe.
Vigyázzunk az ujjainkra,
mert a forró karamell súlyos égési sérülést okozhat!
Forrás: Horváth Ilona
receptgyűjteménye
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése