Hozzávalók:
25 dkg rizs
2 dl víz
1 liter tej
1-2 csipetnyi só
5 tojás
15 dkg cukor
2 púpozott kávéskanál
liszt
1 csomag (10 g) vaníliacukor, Bourbon
5 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
5-10 dkg mazsola-ízlés
szerint
Forma kenéséhez zsiradék,
szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
A váltott vízben megmosott,
lecsorgatott rizst felforraljuk a vízzel elkevert tejjel és a cukor felével, ízesítjük
a citromhéjjal és a sóval.
Pár percig forraljuk kis
lángon, majd elzárjuk a tüzet, és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a
folyadékot. Nem kell kevergetni, hogy a szemek egészben maradjanak.
Félretesszük hűvösebb
helyre, hogy hűljön a massza. Az eddigi műveletek kb. 1 órát vesznek igénybe.
Amikor kihűl a rizses
massza, lehet folytatni a munkát.
A tojások sárgáit
kikeverjük a puha vajjal, a maradék cukorral, a liszttel, és hozzáadjuk a
kihűlt rizshez.
Végül beleforgatjuk a
tojások fehérjének keményre vert habját is, és a mazsolát. Az utóbbi nálam
kimaradt véletlenül, így a tetejére szórtam.
Egy közepes méretű, kb.
23x32 cm nagyságú magas falú tepsi alját zsiradékkal kikenjük, megszórjuk
zsemlemorzsával, belesimítjuk a masszát.
Előmelegített, kb. 200
°C-os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával lehet
ellenőrizni, ha nem ragad, készen van a sütés.
Nagyobb kockákra vágva,
porcukorral megszórva vagy lekvárt kínálva hozzá, még melegen lehet
fogyasztani. Nekünk cukor nélkül is elég édes volt.
Másfajta formában is
készíthető. Az itt leírt recept dupla adagnak számít, fele mennyiséggel egy 2
literes kerek vagy kuglóf formában is készülhet, ekkor tálaláskor tálra lehet
borítani, nagyon mutatós porckorral megszitálva.
Ami fontos, hogy ki legyen
kenve és megszórva a forma, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Borhab vagy
csokoládémártás is illik hozzá, málnaszörp, vagy rummal ízesített baracklekvár.
A recept Horváth Ilona receptes
gyűjteményében található (többek között).
5 megjegyzés:
De szép lett, ma pont én is ezt készítettem:)
Köszönöm szépen! :-)
Gondolom,a Tiéd is finom lett! :-)
Kedves Mariam! A rizskoch sütésével kapcsolatban lenne egy kérdésem, majdnem ugyanezt a receptet használom én is, vaj és Liszt nélkül, de szodabikarbonaval! Néha szép sárgára megsül, néha viszont bebarnul, nemcsak a teteje, az egész tészta! Vajon miért? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Böbe! Nem tudom sajnos, miért barnul be még a tészta is.Én már jártam úgy, hogy valamibe szódabikarbónát tettem, amiben napraforgómag is volt, erre megzöldült tőle az egész tészta. Sokáig kutakodtam utána, mire kiderült, hogy a szódabikarbóna és a napraforgó együtt ezt eredményezi. Talán a rizzsel ugyanez van, persze most ez csak egy feltételezés, egyáltalán nem tudom, miért barnul meg.
Köszönöm szépen, megpróbálok én is kutakodni!
Megjegyzés küldése