2012. április 29., vasárnap
Méteres kalács
Hozzávalók a tésztához:
(2 db 28 cm hosszú őzgerinc formához)
4 tojás sárgája
26 dkg cukor
10 evőkanál meleg víz (1,2 dl)
7 evőkanál étolaj ( 1,2 dl)
26 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
4 tojás fehérje habja
+
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál meleg víz
1 evőkanál étolaj
Krém:
6 dl tej
20 dkg porcukor
1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
1 csomag (40 g) puncsízű pudingpor
3 cl rum
25 dkg Ráma margarin / vaj
Csokimáz:
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál víz
5 evőkanál cukor
10 dkg vaj
vagy: 25-30 dkg tortabevonó étcsokoládé + 4-5 evőkanál étolaj összeolvasztva gőz fölött
Elkészítés:
A tojások sárgáit fehéredésig kavarjuk a cukorral, majd kis adagonként, egymással váltakozva adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat.
Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások fehérjének keményre vert habját.
A tésztát elfelezzük, egyik fele sárga marad, a másik feléhez adjuk a 2 evőkanál kakaóport, az 1 evőkanál meleg vizet, és az 1 evőkanál étolajat.
Ha van két egyforma formánk, szerencsénk van, egyszerre ki tudjuk sütni a két rúd tésztát, ha nincs, először a sárga, majd a barna tészta következik.
Sütés előtt gondosan kizsírozzuk a forma redőit, és liszttel meghintjük.
Őzgerinc forma helyett hosszúkás szögletes gyümölcskenyér formában is elkészíthető.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, a sütés vége felé célszerű tűpróbát alkalmazni.
Sütés után a tészta széleit meglazítjuk a forma mellett, majd a formában hagyjuk 10-15 percig pihenni, csak utána borítjuk ki lisztezett munkafelületre.
A tészta kicsit domborúra fog sülni, ezért ezt a részt egyenesítsük le éles késsel úgy, hogy a két rúd egyforma magas legyen megközelítőleg, ha a talpára fordítjuk.
Ezután kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk a rudakat.
A krémhez a cukor felével kihabosítjuk a margarint.
A cukor maradékát és a tejet is elfelezzük, és a pudingokat külön-külön elkészítjük a szokásos módon. Kevergetve hagyjuk kihűlni őket.
A kihabosított margarin egyik feléhez kanalanként a sárga pudingot keverjük, a másik feléhez a puncsosat, ehhez az utóbbihoz a rumot is hozzáadjuk.
A süteményt úgy állítjuk össze, hogy színben váltakozva ragasztgatjuk össze a sárga és barna tésztalapokat, ügyelve a kétféle krém sorrendjére is.
Érdemes egy nagyobb tálcán (kb. 45-50 cm hosszú) két rúdban összeállítani a süteményt. Összeállítás után tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen a krém, legjobb előző nap elkészíteni.
Tetejét bevonjuk csokimázzal vagy tortabevonó csokoládéval, és amikor megköt a bevonat, kb. 45 fokos szögben szeleteljük fel ferdén.
Forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Nagyon mutatós, rendkívül kiadós és finom vendégváró sütemény.
Receptje a 35 évvel ezelőtt kézzel írott receptes füzetemben a legelső oldalakon található. Annak idején meglehetősen népszerű süteménynek számított, minden jeles alkalom, pl. lakodalom, búcsú, egyéb családi esemény nem múlhatott el úgy, hogy ez a készítmény ne lett volna az ünnepi asztalon.
Kicsit munkás ugyan, lehet egyszerűsíteni is, ha csak egyféle krémmel készül, úgy is nagyon finom.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Wie schön, dass du wieder da bist, alles in Ordnung, liebe Marika?
Liebe Grüsse aus dem Salzkammergut
Traude
Liebe Traude!
Danke, alles in Ordnung !:-)
Ich hoffe Ihr seid alle recht!:-)
Liebe Grüsse von Marica
Bizony finom! Nekem a Nagymamám adta át a receptet jó 20 évvel ezelőtt. Nem telik el szilveszter, hogy ne kerülne az asztalra. Régebben több alkalommal is készült, manapság 1x-2x évente, és csak puncsos krémmel.
Nagyon mutatós, főleg a fehér ráccsal a tetején! Én egyszer készítettem méteres kalácsot, azóta nem került rá sor, pedig nagy sikere volt. Ilyen melegben hozzá sem látok, őszig várok vele:-)
Köszönöm szépen! :-)
Hát én sem csináltam eddig túl sokszor. Igazából nekem is olyan emlékeim voltak az elkészítési idővel, hogy nehezen vettem rá magam, hogy hozzáfogjak. De most úgy gondolom, nem is volt olyan vészes.:-)
Megjegyzés küldése