2010. október 10., vasárnap

Verdens beste (norvég sütemény)



A recept eredeti leírása Alíznál található.
A krém receptje eltér az ott ajánlott Aranka krémporos recepttől.

Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás sárgája
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál tej

Tetejére:

4 tojás fehérje
20 dkg porcukor

Töltelék: vanília krém

6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csomag vanília ízű pudingpor
20 dkg cukor
2 evőkanál liszt
3 cl rum

Elkészítés:

A margarint habosra keverjük a cukorral, majd a tojások sárgáival. Hozzáadjuk a tejet, és a sütőporral elkevert lisztet.
A tojások fehérjét keményre verjük a cukorral.

A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd rásimítjuk a tojáshabot.
170 °C-os sütőben megsütjük.
Akkor jó, amikor a hab rózsaszínűre pirul.
Ha kihűlt, függőlegesen két részre vágjuk és vaníliakrémmel megtöltjük.

Vigyázni kell, mert magas a hőmérséklet esetén a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad.


Nagyon finom Aranka krémporból készült vaníliakrémmel is, de a főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a legfinomabb.
A tetejére kerülő lapot érdemes mandulaforgáccsal megszórni (ez nálam elmaradt).

Az itt alkalmazott krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliás cukorral.
A tojások sárgáit csomómentesre keverjük a pudingporral, a cukorral, a liszttel, és 2 dl tejjel. Felöntjük az előzőleg felforralt tejjel, és állandó keveréssel kis lángon besűrítve felfőzzük.
A tojások fehérjéből kemény habot készítünk, és a még forró sárga krémbe forgatjuk lazán.
A krémet kis rummal ízesítjük, és megtöltjük vele a lapokat.

A tészta mennyiségét másfélszeres adaggal készítettem el, és ilyen formában (24x37) sütöttem meg két részletben, sütőpapíron.

Az első kisült lapot deszkára csúsztattam. Nem választottam le a lapról egyben a papírt, a papíron vágtam fel a szeleteknek megfelelő nagyságú téglalapokat kihűlés után. Így könnyen le lehetett választani a kis szeleteket a papírról.
Ezek kerültek a sütemény tetejére.

A második lapot a formában hagytam a papíron, rásimítottam a krémet, majd egyenként rárakosgattam a lapocskákat.
Nem vártam meg, míg a krém kihűl, mert kihűlés után már nehéz lenne egyenletesen rákenni.
A téglalapok mellett vágva szeleteljük fel a süteményt.

Finom lett, szépen elfogyott a vendégek körében.
Azonban a „világ legjobb süteménye” címet kissé túlzottnak találom, talán csak nem veszi senki sem a lelkére, hogy ez a véleményem.
A mi magyar receptjeink között számtalan hasonló szintű süteménnyel találkozhatunk, és van jó pár olyan is, amelyik többszörösen felülmúlja ezt a sütit.
Bocs...

Nagy meglepetésemre időközben a "Világ legjobbja" (liszt nélkül)címmel találtam egy receptet Péter Jánosné 800 receptes Süteményeskönyvében.
A könyvet 1987-ben adták ki, az enyémnek minden lapja önálló életet él, annyira el van már használódva, de a mai napig is előszeretettel használom.
Csak úgy halkan jegyezném meg, hogy nagyon sok olyan recept van benne, amit manapság sokan emelt fővel "saját" receptként adnak elő...Ennyit a forrásokról...
(Nem erre a receptre gondolok.)

Bemásolom ezt is, szerintem ennek a sütinek az egyik változata, az alsó sárga lap nélkül.

Hozzávalók:

6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg őrölt mandula

Krém:

6 tojás sárgája
15 dkg porcukor
1 dl erős feketekávé
10 dkg puha vaj

Tetejére: Tört dió, mandula

Elkészítés:

Az alaphoz a porcukrot a tojásfehérjével gőz fölött kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a mandulát.
Három részre osztjuk, lisztezett sütőlapon vizes kézzel elsimítjuk, majd meleg sütőben megszárítjuk külön-külön a lapokat.

A krémhez a tojások sárgáját a porcukorral és a kávéval gőzön besűrítjük.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajhoz.

A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra tesszük őket, tetejét darabolt dióval, mandulával díszítjük.

Két napig hűvös helyen tartjuk, tálalás előtt szeleteljük fel.

Nincsenek megjegyzések: