2010. augusztus 17., kedd

Konyakmeggyes szelet



Ezt a süteményt megutaztattuk kb. 300 km-t, ezért le kellett jól hűteni előzőleg is és az úton is a nagy meleg miatt, így bepárásodott a teteje. Ez látszik a fotón is, most tekintsünk el ennyi hibától, normális körülmények között nem így néz ki.
A receptet viszont mindenképpen fel szerettem volna tenni, mert nagy siker volt a vendégek körében.

Hozzávalók:

Tészta 1.

6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Tészta 2.

30 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg cukor
5 dkg szobahőmérsékletű margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej

Töltelék:

4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
2-3 kiskanál konyakmeggy aroma (nálam vanília aroma került bele kevés meggylével elkeverve)
1 üveg magozott meggy

Csokimáz:

2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1-2 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin

(nálam tortabevonó csokoládé volt az utaztatás miatt, az keményre dermedt)

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk fokozatosan a cukrot, és kemény habot verünk belőle. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, végül a szitált lisztet is hozzáadjuk.
Gáztepsiben sütőpapíron elsimítjuk a masszát, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15-20 perc alatt.
A kihűlt tésztát kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.

A kakaós tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk.
Sütőpapíron gáztepsi méretben (kb. 30x30 cm) 180 °C-on kisütjük a kinyújtott lapokat egyenként, külön-külön 8-10 perc alatt.
Légkeveréses sütőnél 165 °C-ra állítjuk be a hőt.

A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, lassú tűzön állandó keveréssel besűrítve felfőzzük, majd időnként megkevergetve kihűtjük. A masszát a kihűlés után géppel simára keverjük.
A margarint kihabosítjuk, majd először a cukrot adjuk hozzá fokozatosan, végül a tejes masszával elegyítjük. Az aromával ízesítjük.

A darabolt piskótát elkeverjük lazán a krémmel lehetőleg úgy, hogy a piskótadarabok egyben maradjanak, utána a lecsepegtetett meggyet is beleforgatjuk.

A meggyes masszát az alsó lapra halmozzuk, szépen egyenletesen elsimítjuk, és befedjük a másik lappal.

A mázhoz a tojások fehérjét gőz fölött fölverjük, majd a kakaót, és a puha, szobahőmérsékletű margarint is hozzáadjuk.
Egyenletesen bevonjuk vele a tésztát, dermedni hagyjuk, és utána szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Kb. 36 szelet lesz belőle.

A sütemény receptje eredetileg a Ráma 2010-es karácsonyi kiadványában található.

Az unokám születésnapi családi ebédjére vittem, a vendégek legnagyobb örömére, ugyanis nagyon-nagy sikert aratott, mindenkinek ízlett. Még a vejem öccse is több szeletet megevett belőle, pedig alapvetően ő nem egy sütemény-rajongó.

14 megjegyzés:

  1. Csodás szeletek, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki ! Esélyes egy vasárnapi ebédhez . :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű,imádnám az bizti! Istenke éltesse az uncikádat!:)

    VálaszTörlés
  4. Unokának boldog születésnapot! A süti mesésen néz ki, nem csodálom, hogy nagy sikere volt!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen mindannyiotoknak! :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép még így is, hogy ennyit utazott! Várólistára téve nálam is...:)

    VálaszTörlés
  7. finom a süti de én 3 dl. tejszínhabot kevertem a meggyes krémbe és sokkal lágyabb lett ha így kipróbálod légyszives írd meg a véleményed előre is köszi

    VálaszTörlés
  8. Szia Ildikó!
    biztos finom lehetett tejszínhabbal is, egyszer teszek egy próbát, bár nem mostanában.

    VálaszTörlés
  9. Ez a süti nagyon guszta,csak gratulálni tudok hozzá.

    VálaszTörlés
  10. A google kereső által találtam erre a sütire,szeretném elkészíteni Karácsonyi sütinek,majd beszámolok az eredményről.
    Elvittem a linked hogy könnyebben Rád találjak.
    Gratulálok az oldaladhoz!

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen Rozi a dicséretet!:-)
    A süteményt nagyon tudom ajánlani, igazi vendégváró!
    Minden jót az ünnepekre!:-)

    VálaszTörlés