2010. augusztus 1., vasárnap

Almás joghurtos lepény



Hozzávalók:

2 tojás
2 dl cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2 dl joghurt
5 dl liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Töltelék:

1 kg reszelt alma
1 citrom leve
1 kávéskanálnyi fahéj
1-2 evőkanálnyi cukor

Elkészítés:

A tésztához az adalékokat kikeverjük.
Sűrű, de önthető masszát kapunk, amelynek felét közepes méretű kikent, lisztezett tepsibe simítjuk.

A reszelt almát elkeverjük a citromlével, a cukorral (el is hagyható, - ízlés szerint), a fahéjjal, és a massza tetején egyenletesen elsimítjuk.

A tészta maradékával bevonjuk az almás réteget.
A massza vékonyan fog elterülni az alján és a tetején egyaránt.Ha kisebb tepsiben sütjük, vastagabb tésztát kapunk.

200 °C-on előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kb. 45-50 perc alatt szép pirosra kisütjük.

Megjegyzés:

Bármilyen gyümölccsel készíthető, pl. meggyel, cseresznyével. Ebben az esetben a gyümölcsöt lisztben megforgatjuk, és a tészta tetejére szórjuk.
Joghurt helyett kefirt is használhatunk, én is kefirrel készítettem.
Finom sütemény, könnyű tésztával, nagyon eteti magát...
Ha leszámítjuk az almapucolás maceráját, akkor a süti összeállítása pillanatok alatt megtörténik, és már csak a mosogatás idejével kell még számolnunk.

17 megjegyzés:

  1. Csorog a nyálam, nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki, és látszik, hogy olyan könnyű... enném!:-)
    Mondd, miért kell lisztbe forgatni a cserkót vagy a meggyet?
    Mert kevertsütinél tudom, hogy lesüllyed az aljára, de ennél is? Akkor valóban nagyon finom könnyű lehet a tésztája.

    VálaszTörlés
  3. Az almát ki kell csavarni, mielőtt a sütire teszed?

    VálaszTörlés
  4. Szia Latsia!
    Köszi szépen! :-)
    Azért kell ennél is lisztbe forgatni, hogy ne üljön le az aljára.
    Igazság szerint nálam van amikor így is leül, és elég gyakran... :-)
    A tésztája valóban nagyon könnyű.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    nem csavartam ki az almát, igazság szerint nem is engedett szinte semmi levet sem.

    VálaszTörlés
  6. Diesen Kuchen kenne ich und backe ihn auch gern!

    Liebe Grüsse

    VálaszTörlés
  7. Szia, nagyon tetszenek a receptjeid!
    Kérdésem az lenne, hogy ezek édesítőszerrel és teljes kiörlésű liszttel is ugyanígy elkészíthetőek?
    Illetve hogy légkeveréses sütőnél hány fokon mehet és kb. hány percig?

    Az oldalad linkjét (ha nem bánod), feltettem a blogomba a kedvenc blogok listájába.
    Kérlek ha zavar szólj, és leveszem.
    Itt tudod megnézni:
    www.angyalkartya.blogspot.com

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Köszönöm a dicséretet, és hogy kitetted a linket, örülök neki! :-)
    Szerintem nyugodtan készítheted teljes őrlésűvel és édesítővel.
    A teljes őrlésű miatt valószínű, hogy valamennyivel több joghurt kell.
    A légkeverésnél 20 fokkal kevesebbre kell venni a hőt, és ugyanannyi ideig sütni.

    VálaszTörlés
  9. Én már kipróbáltam, nagyon klassz lett!:) Először féltem, hogy fogom elteregetni a tepsiben a tésztát, hát még a tetejét, de sülés közben szépen alakult. Villámgyorsan el lehet vele készülni, nálunk alapból dupla adagot kell belőle sütni. Köszi a receptet!:)
    Vacska

    VálaszTörlés
  10. örülök, hogy ízlett, mi is nagyon szeretjük! :-)

    VálaszTörlés
  11. kefir helyett tejjel lehet e

    VálaszTörlés
  12. kefir helyett tejet lehet e hasznalni

    VálaszTörlés
  13. Nem próbáltam még, hígabb a tej, talán kevesebbet kellene tenni belőle. Persze csak találgatok...

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen, nem az én érdemem, de nekünk is kedvencünk! :-)

    VálaszTörlés