2011. január 9., vasárnap

Tuc-tuc kréker




Hozzávalók:

12.5 dkg liszt
½ teáskanál piros törött paprika
1 csapott mokkáskanálnyi só
ízlés szerint törött bors
8 dkg hideg vaj
12.5 dkg reszelt gouda vagy ementáli sajt
1 tojás sárgája
2 evőkanál citromlé

Tetejére: bors, vagy paprika

Elkészítés:

A sütőt 210 °C-ra melegítsük elő.

A száraz adalékokat összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elmorzsoljuk őket egymással úgy, hogy a tészta maradjon morzsalékos állagú.
(Robotgép dagasztó spiráljával is lehet).
Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot is.
Végül a tojás sárgáját adjuk hozzá a citromlével, és most már teljesen egynemű tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal.

A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 20-30 percre.

Amilyen vékonyra tudjuk, kinyújtjuk, és téglalap formára vágjuk, vagy kerek, kb. 7 cm átmérőjű korongokra szaggatjuk.

Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük a kis lapokat, a tepsi aljáig megszurkáljuk őket villával (hogy ne púposodjanak fel,- ez az, amit elfelejtettem megtenni..), felvert tojásfehérjével megkenjük, és paprikával meghintjük őket.

10 percig sütjük, míg szépen megpirulnak, és aranysárga színt nem kapnak.

Gusztusos bor-, vagy sörkorcsolya, vendégvárásra kiváló.
Gyorsan elkészül, egyszerű.
Nekem két gáztepsire való lett belőle, de nyugodtan készíthetünk belőle rögtön dupla adagot is, mert nagyon eteti magát.

A receptet ezen az oldalon találtam.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Biztosan fincsik is!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kriszta, valóban finom lett!:-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, ez nagyon tetszik! El is mentettem, köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Örülök hogy tetszik, érdemes kipróbálni! :-)

    VálaszTörlés
  5. Ma megsütöttem. Nekem nem mindegyik puffadt fel, pedig úgy csináltam, ahogy leírtad. Mi lehet a probléma? Igaz, az íze isteni finom, én tojáskrémet is készítettem hozzá. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Das ist wieder etwas Feines, liebe Marika!
    Liebe Grüsse aus Wien

    VálaszTörlés
  7. Én is most készítettem el először, nem tudom, miért nem puffadt fel mind.Azért örülök, hogy ízlett!:-)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a receptet nagyon jó lett!
    gyorsítási javaslatnak
    a tésztát szétosztottam 3ra és tepsi nagyságúra nyújtottam, a tepsibe sütőpapírt raktam, a tésztát ráfektettem, itt szurkáltam, kentem, szórtam, és pizza vágóval vágtam, és már ment is a sütőbe, így is kellett pörögni, mire kisült az első, mehessen a következő tepsi:)

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy tetszett, és köszi az ötletet! :-)

    VálaszTörlés
  10. Marika,
    az eredeti recept írta, hogy villával az egész tésztát át kell szúrni,a tepsiig, különben nem puffad fel a kréker.

    Most készítem, remélem, ízleni fog nálunk is :)

    Petra

    VálaszTörlés
  11. Petra, azt én is beleírtam a receptbe, de utólag jutott az eszembe, hogy elfelejtettem megszurkálni.
    Nem nagyon izgattam magam miatta, mert van egy másik hasonló sós recept, az ilyen párnácska-szerű lesz, ez az érdekessége. :-)
    Majd legközelebb megszurkálom. :-)

    VálaszTörlés
  12. vaj helyett kókusz-zsírral is készülhetne...?

    VálaszTörlés
  13. Nem tudom. Ki kell próbálni... :-)

    VálaszTörlés
  14. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük a kis lapokat, a tepsi aljáig megszurkáljuk őket villával (hogy ne púposodjanak fel,- ez az, amit elfelejtettem megtenni Olvassátok figyelmesebben a receptet.

    VálaszTörlés